Monday, December 27, 2010

mari jadi seLfiSh..

Jom jadi selfish!!

Bunyi cam dah tak betul jeh kan ajak jadi selfish. Ntahlah. Aku rasa aku prefer dilukai dari melukai koot. Sesungguhnya aku ini ngek.

Tapi kekadang aku kesal kenapa aku macam nih. Kenapa aku takot sangat melukai, sedangkan aku bley jeh dilukai sesuka hati. hoh0oo.

Ada masa dan ketika aku rasa apa yang aku buat seolah keje gila. hahaa. Bencinya bler aku sentiasa mengawal segala cter dalam flow hidup aku nih.

Okeh. Now, biar jeh jalan cter hidup aku ikut flows yang bukan kawalan. Lets it be.

o0ooo.. No..aku tak suka rasa ini. Dah lah mata aku sebelah nih saket, berdenyut2. Bengkak bagai. hadoi.

Ditambah pula perisa yang tak sedap langsung nih. Saket jiwa raga aku tawu tak. Ngek!!..

Jadi, sebagai kesimpulannya aku berkempen kepada diri sendiri "SelfiShkan diri y0ook!!". huu~

.:tawu, tiada kunjungan dr orang itu lagi dah:.

Friday, December 24, 2010

kan best kalo cmtuh..

kan best kalo orang tu ley bce segala tersirat aku. segala kata-kata aku. tapi apa kan daya orang tu hanya mampu mentakrifkan tersurat aku sahaja.

walau bagaimanapun, aku masih bersyukur. bukan aku ini tidak bersyukur. cuma kadang-kala hati kecil ini seakan memberontak ingin dimengerti tersiratnya itu. tapi aku akur dengan apa yang terjadi kerana aku sendiri sedia maklum itu adalah suatu yang amat sukar dilakukan oleh orang itu.

sekarang aku kena dan perlu melawan sifat semulajadi ku kadang-kala. aku ini secara semulajadi adalah seorang yang suka berkata-kata di sebalik sesuatu. ada tersurat dan ada tersiratnya.aku ini terlalu cintakan privasi.

maka disebabkan perasaan kecintaan itu, aku sendiri telah terbiasa melempiaskan kata-kata di sebalik sesuatu dalam sesetengah perkara. huuu~

aku sendiri tidak mengerti mengapa aku lebih prefer begini. pada hal, hati ku sering sahaja memberontak ingin dimengerti. ingin ditafsiri segala tersiratku.huh!!..

seandai orang itu mengerti pasti hati kecil ini akan berlagu riang. heh. tapi itu adalah mustahil koot untuk masa ini, mungkin sepuluh taon akan datang orang itu bisa menafsir tersirat aku.

Thursday, December 23, 2010

mak ai!!..

mak ai, banyak dah ghupenye member seangkatan dolu2 dah nak kawen dan dah jadik tunangan orang. wo0oo~

tuh menandakan aku dah besar rupanya. baru ku sedar, next year aku dah 22 taon. tua dah. huhuu.

ala..tak ley dah maen2. nak maen lagi. nak maen. tak puas lagi maen. hahaha. ibu ayah tawu aku mencarut gni, mati kena ceramah. wakakaka~

hadoi. senanya kan, ati aku berbelah bagi. satu nak cpat jadik matang, sebelah lagi hati tak mahu tinggalkan alam kanak2 ini. hehehe~

tawu kenapa aku cepat nak jadik matang??..sebab aku nak ksi green lite kt dri sndri yang kononnya aku dah ley masuk alam perkahwinan. wakaka~

hakikatnya dan sesungguhnya aku belum ckup matang untuk melayari bahtera itu. belum ye kawan2. tapi hati mahu, sebab tak ske situasi begini. tak bpe ske pacaran dalam keadaan tidak officially ku miliknya dan dye milikku. huuu~

pastuh nak tawu kenapa sebelah hati lagi tak mahu tinggalkan alam kanak2. sebabnya aku ske maen. heheh. tapi skunk nih dah kurang sikit maen nye, dah tawu serius dalam hidup. kalo tak dulu, ikut ske ati aku jeh aku wat. heh~

tapi dalam keje aku serius ye. tapi tak bermaksud aku nih serius memanjang. heh. tapi kalo dalam wat keje dan bekerja ngan aku sila jangan maen2 sangat. maen bley, tapi jangan over limits eh. heh~

o0oo man..

aku btol2 dah jadik big gurl. tapi aku rse aku macam tak capai pape lah dalam hidup nih lagi. hrmmm. sesungguhnya cik Noor Farahin memang tak puas dengan hidupnya. ishk3~


~iklan~
Perbualan en. jurnal dan e'in..huuu~

"Hamboi, rancak nampak berblog."

"Eh..encik jurnal. heh. Bukan ape, saja hilangkan stress."


"Bila nak paham kan ape yang terkandung kat saya nih??"


"Ye2, jap eh..hadoi~"

So, conclusionnye aku setop dulu eh ntuk kali ini. Ada keje kena buat rupanya. Baru nak bersenang-lenang. hahaha. Pegi mimpi lah ko e'in nak bersenang-lenang konon. Selagi tesis belum dibukukan, itu semua hanya mimpi semata. Wuarrrghhh~ aku tensi tahap dewa.

tak peh, nti sok sampai ahad aku bebas jap. aku nak p holiday. hehe~ ;p

Tuesday, December 21, 2010

ape jeh lah yang aku ada..

hrmm..

ape jeh lah yang aku ada.

aku rasa aku nih tak ada pape kelebihan, semuanya hanya sederhana.

tapi knape ek masih ada yang..

tak tawu lah.

cane nih??..

cane nak hadapi hidup kat luar tuh nanti..huhuu~

boleh keh aku nih??..

hadoi~

?????..

Friday, December 17, 2010

Rindu & sayu....

Aku tiba-tiba rindu. Rindu akan mereka. Sekali lagi aku rindu yang teramat sangat. Namun, kali ini rindu yang aku rasa amat berlainan sekali. Kerna hati aku sayu sehingga ada air jernih jatuh. Sungguh aku rindu saat itu. Kenangan aku dan mereka.

Mereka adalah warna pertama aku di UKM ini. Kenal mereka buat aku seronok. Sangat sempoi. Sengal. Segala yang ntah pape lah. Macam-macam aktiviti dan juga konflik telah banyak kami lalui.

Sesungguhnya aku sangat-sangat merindui saat itu semua. Perangai gila dan gosip sana sini. Rindu sangat-sangat walaupun time tuh aku tak kenal lagi si dye aku. Aku seronok hidup dengan cara aku. Tapi yang jelasnya, dulu aku sangat suka main dengan hidup sendiri.

Mereka yang aku maksudkan adalah x-rumet aku, Dayah, Ema, Tkah, Elly & Faten. Tapi paling aku rindu adalah 3 yang hadapan tuh. Mereka lah rakan gosip aku dan ahli post-moterm yang paling smart & besh. Terbaek dari ladang lah. hehehe~

Sekarang, masa telah mengubah segala dan semua itu hanya tinggal kenangan. Mereka dan aku tidak serapat seperti dahulu. Aku berubah, mereka juga berubah dan akhirnya segalanya hanya tinggal kenangan buat aku kenang.

Maen masak-masak, tdo tak tutup pintu, gelak dan bergosip sampai ke pagi. Pastuh share cter dan perasaan. Jalan together-gether. Duk tepi jalan tunggu bas sama-sama hanya semata untuk pergi bazar ramadhan. Walau hujan, redah juga. Sungguh kepala batu semua.

Kalau balek dari shopping, mesti men test2 barang yang dibeli kat bilik aku (K5D 419). hahaha. Sungguh sengal. Tak sabar-sabar nak mengayakan, pastuh ada jeh tukang kritik. Beshnye. Rndu sangat.

Kebanyakan orang yang aku kenal mula-mula dulu dan rapat, sekarang hanya biasa-biasa sahaja denganku. Itulah hidup dan cerita hidup aku. Segalanya tak kusangka. Apa pun, aku merindui saat dan waktu itu. Sangat rindu. Tahap dewa koot sengal aku dulu. Macam-macam benda yang tak masuk akal aku buat. Ngek!!..

:: korang, aku rindu korang :: T_T

Thursday, December 16, 2010

suka.. ;p


Bebear kat atas nih name dye Paddington Bear. Dah lama sangat aku berangan nak dye, sebenarnya hampir dapat tapi mungkin jodoh tak sampai lagi. So, aku tak dapat dye. Tapi serius aku mahu sangat dye. Pasnih pasti akan dapat sebab aku dah ada duet sniri, insyaALLAH. Skali-skala puaskan diri dengan mende yang chumel gni apa salahnya..hehee~

Bunga. Aku suke nengok bunga ros kuneng ngan putey, sebab dye sweet bagi aku. Tapi aku tak ske ros kembang. Aku suka ros kuncup, sederhana jeh kembang dye. Shumel shangat.hehe..Teringin nak tanam dye ksi gtu jeh, namoh kembang. Yang ada kt umah skunk nih kembang.huuuu~


Pastu aku ske makan. Makan nasi. hahaha. Skunk nih aku sangat suka makan nasi. Ntah kenapa ntah. Hadoi. Serius aku kena control, kalo tak mati lah aku nanti. Jadik burok lantak. hoh0oo..

Selain nasi, aku ske makan coklat. Macam-macam jenis aku ske makan. Paling aku ske adalah Mars. huahuahua. Shedapnye. Di samping itu, aku nih jgak ske makan pedas. Sangat ske akan kepedasan. Lagi pedas lagi besh bagi aku. Nikmat!! Tapi pastuh azab. hahaha. Keluar masuk toilet, plus ngan mke kerot2. wakaka~


okeh lah. sangat tak ada motif keluarkan entri macam nih. nak luahkan peh yang dirase kang terEMo abeh plak. so, meh lah aku keluarkan entri yang tak bermotif gni.huuuu. tapi tak puas lah. mr. D aku tinggal. huuuu. mr. D, really need u.huhuuu~

Saturday, November 13, 2010

12hb november 2o10..

Gler!!..

hahaa..

Sangat gler. Malam tuh ido0p aku kembali hidup. Agak-agak kan paham keh tak ek ape yang ceb aku katekan nih. ngeeh~

Dah lame rasanya tak bersosial. Kekoklah plak bler kena lek insiden yang tak dijangka-jangka. tak tawu dah cne nak hadapi ngan cool, gelabah wey. Hudus btol ak!!..hahaha~

Katak bawah tempurung sangat aku nih, mana taknye ngan tak berFB selama hampir sebulan gtu. Pastu asek ngelak orang jeh. Ngelak lagha ngan orang, memencil di dalam blik k6H nih ngan cter2 korea-jepunn aku jeh.

Hadoi. Duk dalam dunia fantasi sendiri. Pastuh bler berdepan ngan realiti, rse takut semacam. kekok bagai. hadoi.

Hancusss.

Okeh.Cukup dah mukaddimah eh. heh. Panjang berjeler hah. Mari balek ke pangkal jalan, cerita 12hb november 2o10. Suatu yang mengembalikan aku ke dunia dan aku yang biasa. hehe..

Mula, hari aku dimulai dengan kerja2 lab aku. Takot wey nak masuk lab dan maen ngan bahan kimia tuh. Yerlah, lame la gak aku tinggalkan kerja lab aku nih. Cuak lak nak men ngan bahan kimia nih sume. Kekok pun ada. hahaha~

Tapi tak peh. Aku berjaya buang rasa tuh sume. Aku kuatkan semangat demi segulung ijazah di tahun hadapan.ngeee~

Bahagia jeh bler ingat dah nak habeh dah study aku nih. Tak sabar nak tengok hasil dye. Excited. Tapi dalam excited2 aku nih ada gak sayunye. hahaha. Gedix lah ko e'in oi.

Lepas aku siapkan keje lab aku. aku bergegas ke bilik ema @ helma. Orang 1st yang paling rapat ngan aku time 1st year dulo. Skunk nih rapat tapi tak serapat dulo. Dulu kan, mana ada ema pasti akan ada e'in.

Paling tak ley lupe adalah time ktorg 1st year dulu. Ktorg nih satu sekretariat taw, so kebanyakan aktiviti kolej ktorg akan join sme2. Macam2 ktorg masuk dan buat. choral speaking la, kawad SUKEM, ag program ape ntah nama dye dan bagailah.

Yang aku palin tak ley lupa adalah time kawad kaki SUKEM. hahaha. Tak ley nak berenggang langsung. Ktorg sebenarnye terpisah dek kerana kawad kan biasanya susun ikut ketinggian lah, ape lah kononnye.

Tapi aku ngan ema nih mana nak makan saman. Orang susun ktorg jauh sebenarnya, sorang hujung kiri, sorang lagi hujung kanan. Hampeh. Bukannya ktorg nak ikut. Aku lari pegi kat ema.hahaha..

Dalam masa yang sama jugak, pada ketika ini jugalah aku kenal gerangan yang memiliki nama Husni itu. Time tuh baru aku tawu, inilah bdak Husni yang budak2 dok katekan dan gosip. hahaa.

Tapi time tuh tak ada lah feel ag cam skunk nih. heh. Ne aku tawu ktorg akan bercinta rupanya. Kalo tawu, pasti aku dah malu2 ayam, kuceng bagai kan. hehehe. Okeh, enough cter pasal mamat yang berjaya mencuri hati batu aku nih.

Bagi aku 1st year adalah zaman paling besh dalam hidup aku. Baru nak teroka hidup universiti kan. Macam2 jadik kat diri aku nih. Kalo ingat balek satu2 secara details, satu malam memang tak cukup nak flashback semua tuh.

Hape nih. Ttbe mengimbau balek zaman muda-muda dulu. Sambung balek eh semua, lepas aku dah sampai2 kat bilik ema. Ema soh aku bukak strawberi kering. Aku nih memang hantu strawberi,lagi2 strawberi kering.Kalo ema ada pape program ke Cameron atau ada spe2 kawan dye p naek Cameron, kebiasaannya ema akan bawak lek strawberi kering dan dye akan simpan sikit untuk aku.

Tapi yang aku makan hari tuh memang tak berbuka lagi. Dye kate lame dah dye tunggu aku ngan geng2 lame datang ntuk makan. Tapi bler jeh lah ktorg nak berjimba cam dulu2. Masa cam dengki ngan ktorg nih sume. hahaha. Ttbe nak cakap style gni plak.

Elok jeh aku duk sambil bersantapkan strawberi kering. Ema ajak p pasar, aku p jeh memandangkan aku dah kebetulan berada kat situ ngan dye. Takkan nak tercongok dalam bilik orang lak kan. Agpunn, dye macam bersungguh-sungguh dan dah pun p btaw kat kawan dye yang dye nak bawak sorg kawan.hoh0oo. Brani dye, dah btaw baru tanya aku.

Tak lama pastuh, tkah lak join the group. Dye datang sambil berlari-lari riang gembira. Katenye senyum jeh sepanjang berlari ke bilik ema nih. Klakakan dat gurl. Serius klaka dye tuh. hehe..

Borak-borak plus gosip bagai sampailah masuk waktu maghrib. Den ema ngan aku watlah ape yang patut iaitu menyolatkan diri masing-masing. Lagi pun, jap lagi masing-masing dah nak kwa. Aku ngan ema akan ke pasar Kajang, tkah lak akan ke D' One ngan kekasih hati dye.heheh~ (cube teka spe kekasih hati tkah yang aku maksudkan kat sini..wuawua~)


Hahahaa~

Tak adalah banyak sangat aku borong malam tuh, sebabnye pasar Kajang kn tak banyak choices maca pasar Bangi yang ada macam-macam tuh. Aku beli nasi lemak ngan kepak ayam madu tiga ketul jeh. Tuh jeh yang aku beli. Tak ada apa yang menarik pun.

Lepas dah lek ke UKM tuh, aku tolong ema angkat barang dye untuk letak kat bilik anak Pahang. Otw ktorg ke tempat yang dituju tuh, ktorg terserempak ngan Dayah + Mun. Time tuh senanya nak menghantar Mun. Dye nak p Kedah tolong mangsa banjir kat sana.

huh. okeh. cukup dah cerita pasal nih. pastu dah anta semua nih, ema dan aku balik blik. pastu ktorg solat, den mam. hahaha. solat aku tak dikira senanya time tuh. wakakaa.

tak lama pastuh tkah lak balek. pastu ktorg lepak kt tempat tv sambil makan. ngutuk2, gosip2 dan merepek2. itulah aku yang normal sebenarnya. heh. kwat merepek dan merapu. wuuu~

ttbe ema tanya, "..nak kwa tak??". aku pun berkerut sekejap. takkan lah nak kwa sekarang nih, tuh keja gler namanya. dah pukul 12 lebey nih. gler perempuan kwa tengah2 malam gni. seyes, itu keje gler bagi aku.

kalo aku buat maknanya aku mengundang perang besar dan ledakan torpedo yang hebat. hahaha. ngek!!.. memang aku cari nahas. ngee~

lama dah tak wat hal. asek jadi gegurl yang bek jeh. hehe. pape pun tindakan aku malam tuh memang tidak diketahui oleh parentsku. hoh0oo. sangat2 trox ku rasa ketika itu, tapi aku hepi. hahaha~

aku p ronda2 PutraJaya. pastuh aku , ema dan tikah golek2 tengok bintang kat jalan. hahaha. bahagia. siap wat konsert free lagi time tuh aku ngan ema. hahaha~

kalo aku ngan ema dah jumpa, alamatnye fi'il gler2 aku kwa secara spontan. habeh hah. terserlah ke 'ngek' kan aku.hehehe~

aku dulu sangat2 hepi go lucky. suka sangat ketawa. hampir tiap minit aku akan ketawa. hee. pastuh merepek. kalo ada geng, memang hancus lah. non-stop mulut nih nak bercakap dan merepek. hoh0oo..

ehh..ehhh..nih dah lari topik nih.

time otw nak lek ke UKM dari putraJaya tuh kan sebenarnya berlaku suatu kejadian yang membuatkan aku menjadi separuh berderau dan seram sejuk. huuu. kereta kami dikejar oleh mamat2 sewel yang ske mengusik. sampai ke bangi kami dikejar tawu tak.

paling aku tak ley lupa, cara aliya memecut di jalan raya yang lengang tuh. aku cuak sebab minyak kereta tuh tinggal sikit jeh. takot tak sempat sampai UKM. kalo dibuatnya, kereta ttbe tak ley gerak sebab minyak abeh. mau nahas time tuh. matilah.

walau cne pun itu semua tidak terjadi. ALLAH melindungi kami berlima yang ngek ini.huuu. alhamdullilah. time saat genting tuh kan, bley lah plak kan atikah tajul tdo. hehe.

tak pasal jeh dye jadi bahan pastuh. orang nga cemas, dye tdo nyenyak. pastuh bangun dan tanya macam2 tanpa rasa bersalah dan segan silunya.hehehe. klakalah atikah tajul tuh.

bercakap pasal atikah tajul nih. sebenarnya kan awal2 dulu, aku tak rasa pun yang aku ley rapat ngan bdak nih sampai gni. aku ngan dye dulu time awal2, tegur ala kadar jeh. tapi disebabkan insiden di tioman. aku ngan dye mula jadi rapat.

seterusnya, rapat dan rapat. kami berkongsi segala. makan, cerita, katil, bantal pun penah kalo tak clap. hahaha. macam2 lah. rapat kan kami. sme rapat cam aku ngan ema dulu. dye adalah antara orang yang aku percaya. benar2 percaya. huuuu~

okehlah. lama btol aku amek masa untuk buat entri nih.ho0oo. soory tkah wat awak tertunggu cerita nih. kte dah tak ley nak cter details sangat dah kat part hujung tuh sebab dah tak ada feel mende tuh.

..aku sayang kenangan aku di UKM ini. aku sayang mariners dan kolej-mate aku semua. korang adalah antara warna2 dalam hidup aku. aku akan merindui saat ini semua..









Thursday, November 11, 2010

okehh,lega dah!!..

okeh, lega dah. pasnih ley dah em0 sesukak hati.wakakaka..jalan-jalan mencari pasal.merdeka untuk sem ini.

yes!tinggal ag stu sem nak kena tempuh.aduhai saket pale aku bler teringat tesisku. o0wh..1o8 kekasih sedang menanti di lab sana untuk disetelkan.wuawuawuaaa~

nangeslah gini. pastuh nak analisis bagai lak lagi nti. okeh. gegeh.

down wey bler ingat paper tadi. serius ntah pape aku jawab. h0ooo..tapi aku lega dah, sebabnya dah lepas azab seksa paper2. hahahaha~

malam nih aku plan nak p berjimba. tapi kalo ema tak msg2 gak nti sampai mata ku terkatup. alamatnya, aku mengatupkan mata jeh lah malam nih puas2. keh3~

bajet cam dah tak tdo seminggu jeh bunyinye. padahal hari2 tdo jeh. hadoi~

nak cari kejelah. tapi keje ape jeh yang aku nih reti buat. aku nih dah lah tak pernah keje. hahaha.. basuh pinggan kat restoran bley lah ko0t. nak jadi pramusaji ibu ayah + incik H tak kasi.

aku nak maen puas2 dalam hidup nih sebelum aku mencapai tahap kedewasaanku yang terlampau tuh. hahahaa~

yeay2 maen!!..ske2..ngeee~

okehlah. cukup dah lah bebel2 kt sini. hehe.. ag stu aku dah kembali bersosial lek di laman sosial tuh. cess..brani btol dorg nih memperkotak-katik kan ak.bler aku tak on mende tuh soh on, ngk ape yg perlu. bler aku on hah. tak ad pape pun.cehhh..

tapi tak peh. tadi ada hal yang mengusik laman memoriku. hehehe.. klakalah aku muda2 dulo. penuh ngan memek muka. dan aku dah dapat kenali dye di zaman muda2 dye dulo. yerlah time tuh tak kenal pun incik bernama Husni tuh. comey jeh dye muda2 remaja dulo, skunk nih dah tua cket. hehe~(*cowiee incik H*)

i'll mish my UKM's life. i'll. huuuuu~

love UKM coz everthing mule kat sini.....percaya atau tidak.tapi ukm memang takdir aku. ;)

;;;;(n_n);;;;

Wednesday, November 10, 2010

bila satu nikmat ditarek..

sedih. itu yang aku rasa saat ini. bila satu nikmat telah ditarek dari diri ini. nikmat kesihatan yang sempurna. bila nikmat ini ditarik, aku tak mampu ol outkan semua yang ada padaku. huuu..

banyak benda dan hal tertunggak. seterusnya tiada kesempurnaan. dalam masa yang sama, ada suatu perasaan yang aku rasa aku perlu buang dye jauh2 untuk saat ini. plish. tinggal satu saja paper. bertahan e'in.

huh!!..semalam kau boleh, pasti esok pun kau boleh. lawan!!..

paper semalam agak terok bagiku. esok pun aku dapat rasa benda yang sama akan berlaku. huhuu..

tapi, aku tak pernah mengalah dengan keadaaan diriku ini. aku akan cuba walaupun tak secantik mana hasilnya nanti. tapi aku puas kerana aku tak pernah berhenti mencuba.

;;;;;; (n_n) ;;;;;;

Wednesday, November 3, 2010

tak semudah A B C..

tak semudah AbC. huh. hidup ini penuh ngan jalan. sebagai seorang peneroka, kte yang harus memilihnya.

begitu juga hati. tak semudah AbC ntuk aku menutur dan menzahirkan ape tersirat ak. bukan aku tak nak share, tapi untuk melakukan perkara itu aku perlu motivate diri aku ke arah itu.

normal. hidup adalah normal jika ada masalah. ia akan jadi abnormal bila tiada masalah langsung. tipulah kalo ada orang ttbe datang beritahu yang dye tak pernah ada masalah. serius itu satu penipuan dan penipuan adalah suatu yang salah secara lahiriahnya.

namun, segala yang berlaku pasti ada sebab. mungkin orang itu hendak melupakan masalah dengan belagak okeh sepanjang masa dan riang ria selalu. atau mungkin dye tidak reti untuk m'ekspress prasaan dye skaligus meluahkan ape yang dipendam.

serius payah. even dengan orang yang aku paling sayang dan rapat aku mengalami masalah ini. hati ini sangat nak luah, tapi kekadang tak terluah. kalo aku luahkan pun sebenarnya masih ada lagi yang aku simpan.

tapi aku rasa sekarang keadaan dan tahap luahan aku dah makin okeh.okezz lah berbanding dulu. dulu, teman share dan dapatkan pandangan hanya ibu. dan teman luah segala rasa diary dan teman yang bley tenangkan aku adalah majalah REMAJA dan novel-novel pilihan aku.

tuh jeh teman yang aku ada dulu. buhsankan hidup aku. tapi sebenarnya, sikit pun aku tak pernah rasa buhsan ngan kehidupan aku tuh. aku rasa bahagia kerana aku tak membebankan siapa-siapa. sebab tuh dulu aku akan pergi tiap kali ada pengacau dalam envi aku. huhu~

huu. pape pun aku bersyukur sangat kerana aku ada family yang paham dan concern ngan aku. den, aku jugak bersyukur kerana aku dipertemukan dan dikelilingi orang yang mampu buat aku rasa hidup ini banyak lagi perkara indah yang perlu diterokai.

saket macam mana pun. susah macam mana pun. payah macam mana pun, aku kena berani hadapi kenyataan hidup nih. kuat e'in. hidup ini hanya sekali, sekali ia berlalu, ia akan terus pergi. ia takkan berulang lagi.

selagi ada masa, gunakan sebaek mungkin nikmat yang diberikan. buat apa yang diri kau mahu. kejar. jangan pernah berhenti e'in.

dan untuk sekarang nih, aku tengah kuatkan diri untuk menghabiskan waktu senjaku sebagai mahasiswi UKM as a mariner. kuat e'in. tinggal sikit jeh lagi kau dah nak sampai garis penamat, penamat bagi miliki segulung ijazah.

berilah kekuatan kepada aku ya ALLAH.

sekarang aku rasa aku dah jadi sangat perempuan. aku dah tak blagak cam dulo2. ego pun dah kurang sekarang nih. dah ley kompromi ngan baek ngan berlainan spesies ngan aku. kalo tak, dulo haiy0oo. tak tawu nak cakaplah.

betul. makin lama kte makin matang, dan makin lama sifat dan ciri kewanitaan pasti akan terserlah juga, sebab cne pun aku tetap seorang gadis. hehe. geli wey gne word nih. eEerrkk~

sebagai kesimpulan dari aku, menzahirkan apa yang dirasa adalah tidak semudah AbC. perlukan banyak mende untuk pastikan ianya berlaku.


kerana HIDUP juga TAK SEMUDAH AbC..
(n_~)V

Tuesday, November 2, 2010

berentap di DG kul 12 nih..

huh!!..yakin.fokus.try and do the best.

jap lagi aku akan berentap kat DG.doakan aku.huhu.aku hope semua yang masuk adalah berada di dalam range pengetahuanku.

cuak.sebab aku rse cam kosong jeh.huhu.tapi nak tak nak, aku kne gak hadapi.so, hadap jeh lah.huuuu~

ntuk naekkan semangat sendiri, aku nanti akan pakai shirt yang mr. H kasi.hehe.besh cket nak jawab sebab aku ske shirt tuh, selesa.heh~

insyaALLAH segalanya akan dipermudahkan ntuk aku.aku da cuba dan jap lagi aku hanya tinggal tawakkal.

huhuu.cuak.takot sangat~ sob3..

Monday, November 1, 2010

huh!!..hilang fokus..

huh.aku hilang fokus.cne nih.mudahnya aku nih hilang fokus.ya ALLAH.

ermm.ntahlah, ape jeh yang aku fikirkan.kan besh kalo aku ley free2 share ngan sumone, den sumone tuh ley wat aku jadik better.

hurmmm..

*npe aku slalu dengar suara sumone nga dendangkan lagu kt tepi tingkap aku nih.sayup2..npe ek??*

Sunday, October 31, 2010

hepi bufday ibu!!..

hepi bufday to u..
hepi bufday to you..
hepi bufday to ibu bushuk..
hekhekhek..

epi buzzday to y0uuu..

epi bufday ibu!!..

along tawu ibu tak tawu pun kewujudan entri ini.hehe.tapi along nak gak wish kat sini.dah lah owg kol tak moh angkt.majok la gni.

so0ry aw ibu sebab along tak dapat lek masak untuk ibu bufday kali nih.huhuu.cian ibu.siap request lagi.tap disebabkan ibu ain nih cool, dye okeh jeh.agpun rabu nti i lek umah lah.

tunggu dapur, i asapkan u nti.hakhakhak.

along doakan moga ibu cepat timang cucu.wakaka.tuh macam nak doakn ntuk diri sndri jeh, biar cepat kawen.ngek tol!!..

hahaha..tak adalah, juz kidding.along doakan moga ibu sentiasa sihat dan selalu bahagia ngan ayah.hehe..nti i da kaya, i ksi tiket honeymoon buat uols berdua ye.tiket n penginapan jeh i support.duet poket sniri ye.jangan lupe beli ole2 ntuk kami pat bradek + family to be.heh~

adek2 jangan rso, i berehkan semuanya.agpun dorg tuh da gedabak bso sumenye.pandai la dorg jge dri masing2.

tapi tunggu i da kaya cket nti lah.agak2 ekonomi dah stabil-mabil, ley lah.doakan lah i ye ibu.hehe..

along nk btaw along shayunkkk ibu shangat2.kte slalu kongsi cter sme2 kan ibu dolu2 la tapi.sejak2 i da ad bf nih, i tak share sgt ngan ibu.agpun i tak nak ibu rso pasal i dah sgt.i nak ibu realize dat i'm a big gurl now.dun wo0ry about me to0o much eh.

pasnih i pun akan jadik ibu.hehe.so, ibu janganlah risau sangat kat saya ye.saya okeh wlaupun tak bpe okeh skunk nih.tapi trust me, i'll be fine.i'm promiz.

thanx sgt lahirkn along kt dunia nih.kasi kasih sayang yang sangat2 manyak.terlebih2 pun ad kekadang along rse.didik along sampai along ley capai tahap nih.den ley wat ramai ati cair.wakaka~

nengoklah anak spe kn ibu.hehe.terbaek dari perut PUAN NORSHAM BT. AMIR.ngee~

okeh lah.nak beribadah jap.daaa~ ;)

Saturday, October 30, 2010

seolah mahu melenyapkan..

semua orang sama jeh. ad masa silam, begitu jgak aku.woo!!..cam nulis karangan zaman dolu2. tapi ak nih plik cket. aku tak tawu lah cne nak describe rasa aku nih. tapi klaka lah.

most rakan2 aku kalau kenang zaman pra-universiti dlu sume excited. aku lak hanya mampu tersenyum hambar. tapi kan sebenarnya kalau aku kenang betul2 balek banyak jeh peristiwa, insiden, mende baru yang buat aku rse seronok dan hepi ntuk lalui masa itu.

tapi ntah knape aku seolah ingin membuang kenangan itu. plik btol aku. cne pun itu adalah mustahil untuk aku membuang kenangan itu. sebab ia adalah perjalanan hidup aku.

den bler aku telek semula, nengok blek gamba lame2. tak pasal kenangan lame menerjah masuk. pastu aku rse cam nak gelak besar plak sebab perangai aku yang sengal nih lah. konon cam nak melenyapkan tapi tak mampu.

konon cam situ tak pernah ada moments yang menyeronokkan aku. betapa tak adilnye aku terhadap diri sendiri. kerana nila setitik, habeh hah seperiuk belanga aku kate rosak. memang hakikatnye, dye merosakkan.

tapi pk lah blek. semua yang jadi, ada hikmahnya. kalo tak ko takkan dapat jadik mariner, den ko takkan knal dak bucuq ko, hadapi zaman "gemilang" ko dulo.ahakzzz.gemilang lah sangat.ngee~

benda tuh jadik semua ada kelebihan dan kekurangannya. kekurangannya adalah kau kena lalui banyak jalan jatuh-bangun. tapi itulah adalah suatu yang indah e'in.jalan jatuh-bangun yang banyak buat kau jadi orang.

dari kesakitan jatuh itu, kau jadi lebih berhati-hati. sebab itu tak salah jika jatuh, kte masih boleh bangun. kwatkan semangat e'in. jangan membuang rse indah itu hanya suatu perkara.

lepas nih, aku tak pasti bagaimana pula perjalanan hidup aku seterusnya. yang aku pasti adalah makin banyak cabaran dan aku harap aku kuat untuk hadapi semua itu. i'll mish zaman study ini sangat2. zaman aku free dari tanggungjawab yang besar dan zaman maen ku.

lepas ini aku perlu matang dan perlu fikir banyak cabang dengan lebih teliti dan more complicated.huh!!..

semalam adalah kenangan, hari ini adalah hadapan.
teruskan pandang ke depan untuk mencipta lagi banyak "semalam". ;)

Friday, October 29, 2010

ulang-ulang tapi tetap tak masuk..

da bpe kali ak duk ulang bce page nih.tapi tetap tak masuk,tak melekat dalam otak nih.matilah.satu chapter pun tak abeh lagi.dah lah ad berbelas-belas lagi chapter yang menanti.mau nanges.huhuu.cengeng!!..

tawu nye nanges jeh.pkui kang.air mata adalah suatu yang berharga, maka jangan jatuh kan ia secara sia-sia.ianya bukan adalah untuk sesuatu yang sia-sia.ingat!!..

ak tak tawu ape yang ak fikirkan sampai ak tak mampu fokus dengan baik.ape jeh lah yang duk hinggap dalam pale ak nih sampai ak bley menerawang bebas ke tempat laen.bukannya dalam ruang meteorologi.

ya ALLAH.cne nih.cne ak nak habes study nih kalo gni gayanye.marine pollution + sedimentology lagi.hadoi.

sedimentology cam tak nak banyak pulak kan bab dye.ske btoi menyeksa ak yang slow dalam penghafalan nih.seksa tawu tak.ak dah la tak hebat menghafal da skunk nih.time kanak-kanak dlu hebat lah.

lapalah.nak makan.tapi tuh lah da pkul bpe skunk nih.tunggu jeh la ptg nti.trus bli yang order pnyer.

okezz semua.ak nak pegi wat ape yang patut.selamat menikmati hari-hari mendatang semua!!..

*tak salah kan kalau kte jatuh, sebab kte bley bangun semula kan.kan?kan??..*


Tuesday, October 26, 2010

hrmm..knape ek??..

musykil.sangat musykil.knape ek??knape ttbe jeh ak ad rse semacam lek nih.rse yang pnah ad tapi dah hilang.

pastu dye ad lek.dye wat ak berdebar2, takot & macam2 lah.tapi ak tak nak jadikan itu perkara utama skunk nih.bukan masanya.

abaikan.abaikan.abaikan.

nti mesti hilang lek rse tuh.tak nak jadi gtu.jangan datang lagi.ak tak mahu hadapi perkara sedemikian.

serius musykil + tertanye2..tapi nak wat cne, tak ad spe yang ley jawab persoalan ini, hanya ALLAH jeh tawu segalanya..

Saturday, October 23, 2010

hooo..

hooo.akhirnya dapat gak ak melangsaikan "pengidaman" ak.hahaa.ayat ape nih.ak bru lepas dapat makan ape yang ak nak.keh3~

walaupun tak bpe menepati sangat ape ak nak.tapi ak tetap puas.dapat makan pece lele'.senanya nak ayam penyet, tapi da abeh la plak.mujur ad pece lele'.elok jeh pas ak oderm mende tuh abeh da.

memang rezeki ak lah.alhamdullilah.kalo tak muncung la jawab nye.sebab memang sangat nak makan.

ak kalo nak.memang trox cket.memang kne dapatkan gak.mende nih ak da ngidam lame da.hampir 3 minggu lebey da.tapi tak tawu nak mntak tlong kt spe jeh.

huhuu..

tapi ak ngidam bnyak mende ko0t.hahaa..

mggu lepas incik bf ak da penuhi stu antara yang ak ngidam, iaitu kepak ayam madu.hambekk ko 3 ketul, makan sorg2.hahaha.plus ngan nasi lemak time tuh.

den ahad lepas, family ak bawak p mlake.pastu dapat gak lepas kan gian nak makan asam pedas daging kt kdai mak chek tuh.ak nak kdai mak chek tuh gak.ak tak mo kdai laen.kdai tuh btol2 kt tengah bandar hilir yang sesak tuh.

kebetulan abang nak p DP time tuh, alang2 ak mntak makan lah.hahaha.pada hal bru jeh makan tengahari.baru lepas berkelah, makan nasi yang ibu masak.bley lak lagi ak makan nasi + asam pedas.

al-masalah kt sini, ak bukan makan stu pinggan.tapi dua pingan++.wakakaka.besar tak besar pero00t ak senanye.heh~

smalam ak dapat lak makan fries mcD.huuu.seyes beshh.nikmat.lame dah nak tapi tuh lah ntah bler jeh lah ak nak kwa kn.

arinih plak, ak dapat makan pece lele'.ngee~ ngan ayam gunting.waaaa.okeh lah ntuk minggu nih.nti pas abeh paper ke-2 ak,ak nak kwa.jalan2 cri pasal + cari makan.hahahaa.


okeh lah.ckup celotehh ntuk jam ini.kte jmpe lagi bler2 ak rse nak mengarut lagi eh.okezz uolls.daaaaaa~

*doakan ak dapat jawab paper2 ku ngan baekkk~ doakan ye..macehhh.* ;)

Wednesday, October 20, 2010

ak nak makan..

ak nak makan macam2..
spe mo teman aku makan macam2 nih..

ak nak ikan keli kat umah en. Wan..

pastu aku nak askem strawberry kt ice-R0oM tuh..

den, aku nak makan kepak ayam madu lagi..

hahaha..

kn besh kalo aku dah ada lesen..

tuh lah,soh blaja malas sangatt..

padan mke!!

dah tak ley bawak kete secara sah ag..

ala..kalo ada lesen tapi tak ada keta..

nak bawak apenye..

hukhuk..

pokok pangkalnye kn, kalo aku ada keta abeh sume ceruk ak mo terjah..

semata untuk makan..

mo makan ayam penyet PESTA koNvo gak..

mo makan panas2..

huuuuu~


mahuuuuuuuu........sob3~


*ein,jangan gedix sgt okeh!!*

*nak joyah jap: ahakzz..tadi kan ipin soh ak tuliskn nama untuk win walaupun win tak dtg pun kelas tuh.hahaha..sje nak wat gossip yang ntah pape..pape punn ak sengih jeh lah..

p/s khas penaja :win2,kalo bce mnde nih..silalah blush2..hekhek..(sume nih joke semata eh,jangan amek ati)

Tuesday, October 19, 2010

okeh!!..ak down,nak stop blaja bley x??..

hukhuk..

tensen!!tensen!!tensen!!..

serius ak da ngek sangat.ya ALLAH,npe lah complicated sgt ak pk nih.cbe straight to the point jeh.relax2 sudey.simple2 kn jeh penulisan ko.

benci nye bler kne tulis.ak akan jadi sangat cerewet.ayat nak bagus,sume kne lengkap.tapi bukanlah bagus sangat.

ein oi..ko bdak sains lah.bukan sastera, penulisan tak pnting sangat.yerkeh tak penting??..terms yang diguna perlu tepat okeh??..paham tak..tensi!!..serabot..bnyakknye kne btolkan blek..

cepat lah habis wahai degree.sabar ein.ad ag stu sem lagi.LI.insyaALLAH abeh la ko..

yeah.merdeKA!!..

TENSENNNNNNN!!!!!!!

Thursday, October 14, 2010

salahkah diri ini..

salahkah diri ini jika tidak mahu ad lagi perkaitan ngan mereka yang pernah mencarik diri ini, lalu membentuk luka.salahkah diri ini mahu begini.

huuu.bukan niat berdendam tapi cuma tak mahu lagi yang lalu terjadi kembali.bukan juga niat di hati tidak mahu memaafkan, cuma tidak mahu berkait lagi sahaja.

sebenarnya telah lama maaf terbit dari hati buat mereka itu.tiada siapa pernah tahu ape sahaja cerita di sebalik sume rasa ini.

..memang benar,makin banyak diluah, sebenarnya makin banyak dipendam..

maafkan diri ini jika diri ini menyakitkan.ak tak ganggu hidup kau,jangan kau pernah datang ganggu ak!!..

Wednesday, October 13, 2010

susahnya..

susahnya bler dah terjebak dalam kancah nih.mind set kne sangat2 kuat.perlu kuat sentiasa.ya Allah, bagaimana ingin ku ungkapkan dengan kata-kata, hanya untuk mendapat secebis pengertian, bukan disalahertikan.

huhuuu..

Tuesday, October 12, 2010

1st time rse xnak langsung b'ckp..

1st time ak rse tak nak langsung bercakap kalo boleh.huhu.tapi tak jadik pun begitu.dush3~

ak tak rse konfiden ngan diri langsung.hadoi.cne nih.tensinye kalo cmnih.

Sunday, October 10, 2010

sampling di mersing..

huh.letih tapi seronok dan berbaloi.sebab ak dan kak fizah dapat sample yang besh.thanx sgt untuk incik mazrin dan abg din dan jugak wat incik shukri yang drive dengan sangat cemerlang.

heh..

cmnih rupenye sampling ngan dorg2 nih.sempoi.i loike.hehe..sbb tak ade boss.keh3~

kalo ad boss maybe len cket ko0t.boss tak ikot ktorg sampling.boss ad hal len kat mersing.ak rse berslah lak sbb tak dapat angkt brg ngan dorg2 (*brg2 berat*).serius rse len macam, yerlah.tak sedap lah.

tapi ak memang tak ley.kalo ikotkan ibu siap nk wat medical's letter ag ksi kt prof. ak ckp tak perlu lah.pandai2 lah ak elak dan slow talk ngan mereka.dorg pun paham ko0t.

dlu kalo korg soh ak angkt air b'gelen2 beratnye pun ak ley.tapi pas blakang ak nih cedera, ak tak ley da.even p field work angkat beg sniri pun ak berkeroot2 ntuk tahan n wat muke cool.

saket wey.cne mo beranak nih.huhu..

nih nak btaw pengalaman ak sepanjang sampling.macam2 ak nampak.huuu.tapi ak diamkan sebab takot jadik pape lak disebabkan mulot ak.

slalu ak nampak buaya kt dalam sangkar.kt zoo jeh.nih ak nampak buaya lepas.hahaha.smart gler.time nampak tuh,ak tak putus berdoa supaya kami dilindungi.

mane tak nye.dibuatnye buaye tuh datang kt ktorg.mau jadik kes.yerlah,bot ktorg nih bukan bot tinggi.bot rendah jeh,ala2 tinggi sampan gtu.mampu jeh ko0t terkena libasan dye kalo dye mengganas.huuhuu..

tapi semua itu tak terjadi.before nampak sang buaya,ak ada nampak haiwan nih.cute2 gtu.gaya cam memerang laut.tapi tak tawu la senanye ape.ak nampak dari jauh jeh.

huhuu..den ak btaw kt abg din.abg din pesan jangan tegur2.huh.jadik nampak ape pun ak juz shut up my mouth.

ak rse mungkin ak sorg jeh nampak, mungkin juga yang laen nampak gak.pape pun sampling kali ini ak ske.sebab kejap jeh kami sampling, semuanya dipermudahkan.thanx ALLAH.

sekarang ini, ak kene pulun untuk kerja makmal lak.cepat ak buat,cepat ak ley writing.den ak ley goyang kaki.haaa..gtuw~

*bagi sesiapa yang membaca ini, mohon doakan ntuk saya agar segala urusan dipermudahkan.insyaALLAH urusan anda juga akan dipermudahkan oleh ALLAH*

Thursday, October 7, 2010

oktober @ bulan spoloh..

oktober @ bulan spoloh adalah bulan yang b'mkna dalam ido0p ak.sbb ak dilahirkan dalam bulan ini.yang melahirkan ak juga wujud di dunia ini pada bulan yang sama.

banyak kenalan dan kengkawan ak juga lahir dalam bulan ini.kebanyakan orang yang ak sayang lahir dalam bulan ini.

antaranya ibu ak, ayah ak (tp dlm kad pngenalan laen..sbb lambat dftar), arwah mak long, mak dye dan abah dye. ;p (segannye statekan gni~ hehehe..)

kat sini ak nak ucap thanx sesgt kt mereka yang sudi wish dan ingt bufday ak samada wish scra live, tru da phone's msg, ataw tru fb (msg/kt wall).semua thanx sesgt eh.

ak tak sangka agak ramai gak yang ingt lagi bufday ak.khas buat org2 yang anta msg kt phone,ag org yang ak jarang contact.huhuu.thanx korang.

maceh family ku,bf ku dan semua kengkawan dan kenalan ku.thanx sgt sebab warnakan ido0p ak ngan macam2 kaler.love u..

*nih senanya bwu bgn tdo nih..hahaa..pas mgrib truih tdo..xsenohoh btoi..*

ak lapa nih..huhu..mo nasi..seyes mo nasi..pasnih nk mandi pastuh nk kemas beg ntuk p sampling sok..huuu..xmo pegi, tak ad mood..mo balek rumah.. :(

Monday, October 4, 2010

nanges..

bler mizz ak tensi@tensen, dye nanges.bler dye cdey,kompemlah dye nanges.last2 mata dye hah bengkak semacam.

padan mke.tak lawa.kah3~

bler plak mizz ak nih lawa.hahaha.persoalan nih.hehehe.mizz ak nih sorang yang sangat kuat semangat dye tapi dye nih cpat gak merudum jatuh terjelopok hah.

pape pun dye reti bangun sndri.bler da pnat menjelopokkan dri, dye akan bangun ngan sndrinya.dun wo0ry t0oo much about her lah.she's alwayz tawu ape yg dye buat.(pnah lak org wo0ry pasal ko, juz ur parents yang risau.bukan risau ngan kptsan ko, tapi risau keselamatan ko jeh.)

mizz ak nih nak masuk alam dewasa da, dun wo0ry t0oo much about her.dye da jadik big gurl,pliz realize bah.pasnih dye akan dibawa pergi oleh seorang jejaka.hahaha.ngek!!

kemudian dye akan menjadi seorang ibu yang garang tapi penyayang.keh3~

kepada yang b'kenaan dan mereka yang bce entri nih jemputlah untuk support segala yang bakal ak lakukan.

ak tak ske nanges,tapi nanges ske ak.bler nages da ske ak,jadiknya ak ske nanges.serius tak ske jadik dak cengeng.huduh..

okehlah.sang singa da jadik sang arnab skunk nih.hadoi.tak beshnye,dah tak ley nak m'ngaum da.rndu ke"singaan" itu.mahu jadi singa, skunk nih da tak mampu nak jadik singa liar.kalo jadik singa pun juz jadik singa sarkas.huhuu~

tak kesa lah pape punn.ak jadik spe pun, ak masih e'in.e'in dan e'in.tetap e'in.

-ido0p ini sekejap jeh e'in oi.ko tak plik keh yang ko pnyer mse nak benci itu ini.sedarlah e'in.ko da tinggal bpe lame jeh, den akan tinggalkan dunia nih.warnai id00p ko yunk ngan kaler yg indah.abaikan mereka yang hudus itu.

Sunday, October 3, 2010

*ape rse ek??*

ape ek rsenye agak2 la kalo luahan kate tidak diendahkan atau pun dipandang sepi.soalan paling ngek skali dr miz ak nih.hohoh0oo..

kompem2 la saketkan.ape lak rse kalo there r no repons.xad pape pun respons.haha.nak tawu ape ak rse, rse cam cakap ngan benda bukan hidup jeh.

kompemlah itu kategori saket gak.lagi,ape rse kalo tiap yang kte cadang dan mahu diberi pelbagai alasan untuk katekan tidak.itu tak peh lagi, da kebetulan memang begitu.

den,bler dimintakkan kt kte dan dalam masa yang sme kte memang ad hal.tak pasal marah,ape cer.hohoh0oo.

ini juga berada dalam zon kesaketan.huuuuuuu~

huh.ape rse ek bler ak nti da lari jauh2??..jawapannye dari insan berkenaan "..ad ak kesa..".wakaka~

kesimpulannya:::
-make a gap.itu yang terbaek.didik diri untuk diri.huuu~

ttbe ak sesak..

sesak ngan pelbagai perkara.macam-macam mende menyesakkan pale otak ak ini.dis coming week (7th/8th oct or 8th/9th oct) ak akan p sampling.

really need someone to talk n share kesesakan yang dialami.tapi ak rase semua pun nga sesak skunk melaenkan incik D ak.dye slalue jeh ad untuk ak,tapi ak jeh kebelakangan nih blagak n sombong ngan dye.

tapi dye tak pernah mara pun.sabar jeh menanti kerna dye tawu ak pasti akan cari dye satu hari nti.yakin btoi incik D tuh.i loike ur confident level.hehehe~

xmoh cakap lebey2, nti dye prasan dye lak.nti dye nk bangga.dye tuh nampak smart in yellow.hee.shuker sgt.den,dye sntiasa sanggup menerima changes dari ak.

perubahan dan kitaran em0 ak nih.thanx a lot incik D.walaupun u bru setaon-dua dalam ido0p i, i sayang kt u.hahaa..gtu kn~

**mlm nih nak mam askem ngan tikah tajul.yeay2~shuker.hehehe..at least ak ley krgkan kesesakan lalu lintas pale nih hah.ngee~**

insyaALLAH segala milik diri ini..

insyaALLAH.segalanya akan menjadi milik ini.dengar berita tentang seorang kenalan dan juga merangkap kawan telah putus tunang.huuu..

dari situ, ak rase kate2 yang ak ungkapkan dan ucap itu bukan suatu mainan.ianya suatu realiti dunia.sudah cukup beranikah ak untuk hadapinya??sudah cukup tabahkah hatiku ini untuk harunginya??..

sendiri tidak pasti, tapi ak mohon ak diberi kekuatan yang hebat ntuk hadapinya.kesukaran hidup itu warna kehidupan.sangat manis untuk dikenang tetapi amat pahit untuk ditelan.

ak mempunyai banyak persoalan diri kebelakangan ini.kalo dulu ak sering terfikir siapa yang bakal menjadi teman sejatiku yang akan sentiasa ada denganku sehingga nafas terakhirku.

hidup ini tak lama, ianya hanya sebentar cuma.buang rasa yang hodoh itu jauh2.ianya hanya membuang masa sahaja.

Namun kini, persoalan itu adalah persoalan minor sahaja dalam fikiran ku ini.persoalan major adalah "adakah ak akan menjadi insan yang mengorbankan cita2 demi impian atau mengorbankan impian demi cita2??" atau "aku adalah orang yang akan memastikan cita2 dan impian jalan seiring??"

huuu..

sudah semestinya ak akan memilih dan menjawab ya untuk persoalan kedua itu.tapi, realitinya ianya adalah susah dan payah.jadi bagi ku ak mungkin bukan golongan ini.hoh0oo..

ini kate2 seorang pengecut.huhuuu..

cne punn, ak sendiri tak pasti ak berada di golongan yang mana.kte tunggu dan lihat sahaja ak selepas ini.

meneroka alam dewasa.takot plak rasenya nak jadi bdak besar.huuu~

walaubagaimanapun, penilaian hanya dapat dibuat oleh diri ak sendiri sahaja kerana hanya ak tawu ape cita2 dan impianku.segala dalam hati ini.hanya ALLAH dan ak sahaja yang tawu.

*p/s penaja: bagi yang m'baca entri ini, tolong doakan untuk ak eh.doa kalian amat ak hargai walaupun ak tidak tawu dan hanya ALLAH sahaja yang dapat m'balasnya..*

Tuesday, September 28, 2010

lapa..dan masih belum smbuh lagi sbnarnya..

ak lapa.pastu tak pasal ak men klik sne,men klik sini.tbuka lagi hal lama,cter dahulu kala zaman pendekar dolu.ngek!!..

tuh jeh yang ak mampu kate.belum pulih lagi rupanya ak ini.ciss!!..

apakah sungguh dalam luka itu.tak bisakah ianya sembuh.pulih dan cantik semula seperti sebelum ianya berlaku.huh!!..

esok ak jadik lawyer keciq jap.lawyer marine gtu.ho0ooo..ol da besh ol mariners.

den, stu ag mende yang akhirnya ak dah ley gerak ngan senang hatinya adalah mencari gali segalanya sendiri.maksud ak tempat LI ak.hahhaaa~

mari kte terjah-menerjah lagi.sekali lagi maen terjah2 nih.hadoi.

ak mohon cita2 dan impian ku mampu jalan beriringan.kerana ak mahu dua2.tapi jika tidak, akan ku korbankan cita2 demi impian.huuuu~

okehlah.ckuplah luah gni2 aje.tak perlu tawu details.hahaha.pernah lah pulakkan ak cter details.keh3~

salam satu Malaysia.wasalam~ ;p

Monday, September 27, 2010

ttbe jeh saket..

aduhai.ttbe jeh telinga ak nih saket, telan air liur jeh saket sgt.huhuu.npe nih.da lah ak mmg tensi,tambah ngan nih plak.bertambah2 tensi lah ak nih hah.

npe nih.saket.huhuu.

ayah kate maybe ak makan banyak sgt mende panas smalam.huhu.macam2 hah ak sumbat.ntah pape.

kalo tak saket tak peh.nih saket nih.huhuu.ya ALLAH, bantulah hamba-Mu ini.hanya kepada-Mu ak memohon, kerana hanya diri-Mu yang bisa membantu dan menyembuhkan ak.segalanya berlaku atas kehendak-Mu ya ALLAH.

e'in,ape pun jadi senyum.kerana mampu mengurangkan sedikit bebanan di hati dan kepala kau tuh.

terima segalanya ngan berlapang dada dan hati yang terbuka.saket.smalam ak lakarkan senyuman buat keluarga tercinta, dan ak puas melihat mereka semua tersenyum.kehadiran ku dihargai dan trase diri ini penting dalam segala hal. ;)

slama ak hidup banyak ku lakukan demi ayah ibu.segala demi mereka.hingga ak sampai ke tahap ini pun disebabkan mereka.walaupun tidak kesemua, tetapi most adalah kerana mereka.

ibu ayah adalah parents terbaek bagi ak.sangat supportive dan sporting.walaupun kbnyakan sedara dan kngkwn ku gelak kan ak kerana kononnya masih di bawah ketiak ibu ayah, tapi percayalah segala yang parents ak lakukan adalah demi kebaikan ku.

dan ak kini, menjadi ak yang sekarang.ak ske dengan diri ak sendiri.ibu ayah hanya pantau, cne pun keputusan sebenarnya adalah masih bergantung kepada ak.

pasnih ak nak try sungguh2 pujuk untuk hal2 yang mereka tak bpe galakkan ak buat.sbb terlalu memikirkan dan risau akan keselamatan diriku.ak masih menyimpan hasrat itujauh di sudut hati ini.

masih mahu dan berminat.huuuu~

ya ALLAH, dorongkan dan cenderung kan hatiku ini menuju jalan kebenaran yang membawa seribu satu kemanisan hidup.serta lorongkan hidupku ini menuju jalan-Mu yang sebenar2nya ya ALLAH.

jika ak berubah satu hari nti, biarlah ak berubah menjadi insan yang lebih baek ya ALLAH.memahami segalanya dengan baek.

ameen~

*saket*

Saturday, September 25, 2010

hari ini saya epi..

hari ini saya gembira.tak tawu knape.tp yang pastinya saya gembira.akhirnya, saya telah tunaikan janji saya.

janji yang telah saya buat beberapa bulan yang lepas.thanx untuk yang terlibat itu.heh~

cam caya tak caya jeh, da lepas pun moment tuh.ekekeke~ (ad irama gatai di situ)

love dis moment, coz i'm epi.. ;)

thank you ALLAH..

Tuesday, September 7, 2010

sayu lak ttbe..

sayu lak ttbe bler ak kenang segala aktiviti di bumi ukm nih.bersama college-mate,kosmate dan ex-rumate dlu.sebak ttbe.

mule ak nak wat tak tawu jeh feelin' nih.tapi bler lihat status kngkwn marine, diri nih terfeel sme lak.huhuu~

sayunye bler memikirkan dis is da last ramadhan & aidilfitiri di bumi ukm nih.ramadhan kali nih menarik.dapat berjimba ngan kosmate, college-mate dan juga ex-rumate.bahagia.

lepas raye nih, ak kne jadik seorg yang gagah perkasa.menangkis segala yang negatif untuk peroleh positif itu.

ak nak sambung blaja, tapi namoh ukm.huhuu.bley tak??..sje jeh nak cri angen baru.tapi ibu ayah kate kalo nk sambung, amek ukm jeh.gtuw plak.

kesudahannya, ak nak keje.hahaha.kalo tak dapat keje, kte nengok jeh takdir bawak ak ke mane.bumi ukm atau bumi yang laen.

saya cinta UKM ini.kerana dari kecil lagi kaki ku telah melangkah ke bumi ini.segala prasaan telah tertumpah di bumi ini.banyak nostalgia telah terukir.

samada ngan keluarga, school-mate dolu, kosmate skunk nih dan rerakan di UKM ketika ini yang amek degree nih.tiap ceruk, ad jeh kenangan.bersama org yang berbeza.huhuu~

sayu.dahlah, tak moh da tuleh.nak nanges da nih.ad jodoh kte akan bersama lagi kawan2 dan UKM ku syg..bajet cam da nak kwa jeh nih hah.padahal ad ag stu stgh sem ntuk ditempuh.

~mahu pakai topi empat segi itu, ngan jubah kaler purple tuh~ doakan kejayaan kte b'sme eh kwn2..love uolss & UKM.. ;)

slamat rayee sume..jge dri bebaek..lupekan assgment berlambak tuh dolu..hahaha~
jmpe nti eh pas rayee..ntuk mariners oceanography, sila gigihkan diri anda pas rayee nih ngan kelas ganti dan jgak mid-term segala..ol da besh yeah!!

Wednesday, September 1, 2010

2nd time buka reramai ngan dak marine..

word pertama adalah ngek.sebab ak pakai bju kurung moden gtu kwa hah.hadoi.tensi kerana trase diri ayu.ayulah sangat kan.hahaha~

ak ikut mereka ini sangat tak dirancang.mne taknya, dalam tngan cume ad rm5~6 jeh.nak p cuk duet senanya.tapi da diseret skali, eja jadik mama ksi duet kt ak.pnjam jeh lah tapi,bkn kasi truih.ak tak semena ikot jeh.heh~

pape pun ak njoy kwa arinih.besh2, nengok bebdak nih yang sangat keanak-anakan perangainya.hee~

sume nih akan jadi kenangan.ak tak banyak kenangan ngan dak2 marine nih.kalo ad pun secipo0t hah.yang bnyak ngan dak kolej.

mane taknya, 4 semester ido0p ak ntuk kolej.malam ntuk miting, skunk malam nk dating pun bley da.bebas.berjaya gak ak m'boloskan diri.hee~

skenya, tapi tuhlah kekadang ase rndu suasana bz women tuh.keh3.ngek tol.tapi senanya ak stop 3rd year nih sebab ak nak kutip kenangan ngan dak marine lak.

at least, ak pnah la b'jimba ngan dorg.janganlah sampai tak pernah.dlu life ak ngadap paper, berkerut pk nk solve probs tuh ini.

skunk ak b'kerut ntuk study ak, msalah jiwa ak jeh.yang laen da bebas.ngee.sukenya.skunk ak da delete mende2 cm surat2 tuh sume,cme smpan cket jeh wat contoh.nti kalo org tnye, ak ckplah da tak ad.jangan cari ak lagi ntuk hal sedemikian di waktu senjaku di bumi UKM tercinta ini.

ak mahu hidup puas2 jadi mahasiswa bebas beban.hahaha.walaupun kekadang hati ad terdetik dengan berkate "..rndu keje b'timbun tuh (bkn assgment study)..".sesungguhnya ak sangat suka bekerja.

tapi ak perlu rehat, lepaskan diri dari keadaan begitu untuk sementara kerana lepas ini ak akan benar2 melangkah ke alam pekerjaan.time tuh, hamek ko in2 oi..hahaha~

thanx korang (salwa,eja,ika,mun,laila,aidah,farah,ana,zati,afiq,lia (roomate mun)).. ;)

1st time mkn kt popeye..shedap2..hee~

Tuesday, August 31, 2010

xkesa kalo nak,tapi mintak lah izin..

saketnye ati nih.geram sangat.tapi cne pun ak kne berbalek kepada kate2 "..kalo da bukan rezeki kte,cne pun kte takkan dapat mende tuh..".sabarlah wahai hati.

sesungguhnya ak sangat mara ketika ini.bukan mara ape,tak ske perangai gtu.tapi tak peh lah,da mmg bukan rezeki ak ntuk ketulan yg laen tuh.

hrmm..

tadi ak nk kwa kan ayam ntuk masak buat makanan berbuka nti.ttbe ak ngk plastik ak berusik n terbuka.den ttbe ati rse nak kwakan sosej gak.cari punyer cri,akhirnya ak jmpe stu plastik sogo nih.mmg ak smpan sosej yg tak berbuka tuh dalam plastik sogo ak.

sbb ak bli kt sogo mende tuh ngan elly.tapi time tuh ak tak jadik masak sbb letih.den,ak smpan jeh dlu sosej tu dalam freezer.

pastuh td,ttbe rse kepingin lak nk makan sosej cheese ak tuh.ak pun bkak la palstik sogo tuh,den ak bingung jap.bler plak la ak ad daging burger.pastuh ak pk, nih mgkin bukan plastik ak.den ak cri lagi dalam peti sejuk yg tak bpe nk beso tuh.tetap gak tak jmpe.

ak cbe menafikan kate hati dengan cari ag.akhirnya,ak akur ngan kate hati.ALLAH jeh yang tawu cne ak rse ketika ini.

tapi skunk da tenang cket.mujur puasa.pape pun ak harap pasnih orang tuh diberi kesedaran yang sedalamnya bahawa hak orang perlu dihormati.

sekian..huih~ :/

Thursday, August 26, 2010

leaching o0oo leaching syg..

leaching syg..

meh cni meh, masuk dalam pale nih btol2.konsep kam0oo tuh, den nti terjawab segala pertanyaan diri nih tentang kam0oo.

npe msti gne nih.cmneh nih ley reduce nih dan segala lah.leaching syg, sila bekerjasama ngan saya dengan baek.saya sangat ingin knal kam0oo sebaek mungkin.agar saya peroleh sesuatu.

bukan buat membuta tuli jeh.tak moh.tak ske gtu.nti saya jadik cpat pnat.dah la ad 108 sampel termasuk replikat.marilah masuk ke dalam hati dan pale ini.

ag stu.ad sesiapa tak yang sudi dengar cter pemahaman saya tentang leaching dan mahu berdebat ngan saya.jika ada yang sudi, saya sangat alu2 kan kehadiran anda.

hal ini kerana, setakat ini saya hanya ad kak master dan abg phD jeh untuk berdebat.dan mereka semua tuh ad keje masing2, takkan saya asek nak ganggu mereka.kesian mereka.

doakan saya mampu laksanakan tugasan ini sebaek mungkin.love u leaching..ngee~
(blushing2 gtu..keh3~)

..KePekatan Mn dan Fe dalam seDimen di Sg. Mersing..
*experiment * analysis data gune spss 16.0..(masalah laen,tak reti guna mende nih..haih~)

nak proper method yg ley puas kn hati ak.ak nih tak puas hati ag ngan method yang ak jmpe.ntah npe ntah.

jalan2 beli kari, ak kne berdikari..huahuahua..

spe nk btaw ak yang segala ak buat adalah benar.dan tidak menyimpang.hadoi.tak ad bakat saintis langsung ak nih.huhuu~

~kte merangkak pelan2,nti da steady kte jalan den lari..sterusnya pec00oott..hehehe~ ;)

Farahin Amiruddin BOLEH dan BOLEH walau ape pun terjadi.push diri anda e'in..yeahhh~

Wednesday, August 25, 2010

susah itu saya @ ak..

saya dan hidup.kebanyakan orang selalunya akan simplekan hidup mereka.tapi tidak untuk saya.npe ye.

sebab susah itu saya.saya suke cari masalah, bler ada masalah saya rasa saya hidup.hahaha..

gila tak saya??..

tapikan, saya punye ngeluh pun tak kurang hebatnye taw.masalah saya cri, dan saya dapat.tapi bila kemuncak saya down.kekadang hampir putus asa pun ada.fed-up da ko0t.

tak adalah.sebenarnya, probs yang ske kat saya nih.saya pun tak tawu npe dye suke sangat kt orang cam saya nih.dah lah hodoh bila tensi, mke berkerut.segala jadik muram.

walaubagaimanapun, tak semua masalah tuh datang sendiri.ada gak yang saya cari.tercari-cari masalah.ngek kan saya.

saya suka benda susah keh??..yerkeh gtu??..huhuuu..

cam tak bpe nak normal jeh.selalu orang nak senang,mana ada orang nak susah.sekarang nih, saya tak tawu nak pilih jalan yang cne untuk kehidupan saya yang akan datang.

nak ikut flow keh..nak kejar cita2 yang berisiko tuh.ntah mampu capai, ntah tak.huhuhu..

bley tak tak nak pk dlu.simpan dulu masalah nih untuk dipk time latihan industri.hehehe..

nih masalah semasa plak, ak nih nak latihan industri ktneh nih.hadoi.tensi tol ak dibuatnya pk mende nih.

npelah instinct untuk semangat bekerja tak ada nih.ak nih nak jadik ape nih.hadoi.mana dye perempuan yang suka sangat nak bekerjaya tuh.

hoi3..semangat ak seru kau!!..hahaha.. (seronoknye maen seru2).cakap pasal seru2, ak tak seru pun orang nih.tapi dye datang td, dye datang tatkala ak bersindrom sengal emo segala.motip??..

hoh0ooo..

tak kesalah.dye bukan ape2 lagi,bajet cam sebelum nih dye ape2 la plak kn.heheh..sekarang mo0d dan hati ak berada di rumah.ntah kenapa ntah ak begini.jasad sahaja yang berada di ukm.

npe ak cmnih.sedihnya.bencinya gini.tak bersemangat.huh!!..

need someone to talk.pastu ksi semangat.jadik kan diri ini semangat dan sentiasa bersemangat.dye saya sudi x??..huhuhu~

e'in, pliz gigih bak kate wa tadi.hehehe..slumber gler tadi minah tuh present.comel jeh.siap nari2 hah kt depan tadi.terlanjur cakap pasal nih, syabas buat semua mariners.anda semua terbaek, yang penting kte semua da lepas maut pertama ini.ad lagi dua kali maut sedang menanti.get ready jeh la..huuu~

ak mahu memencil dalam dunia sendiri buat sementara.mungkin beberapa jam, tak pun sehari dua.dan kalo perlu lagi mungkin berbulan2.

makin banyak ak tawu.makin bukan2 ak pk.dan akhirnya wat ak tedorong untuk sengal2 ayam itik.huhuu..

e'in.awak kuat!!..yakin!!.. ;)

Monday, August 23, 2010

..tunggu lagi..

..Allah beri ak matahari yang indah, dan dalam sekelip mata tiba2 ak peroleh hujan lebat yang diiringi dengan petir sabung-menyabung..


ak cdey.sering menangis.seolah tiada lagi harapan untuk ak trus mencari sinar.rupenye ak salah.salah yang teramat salah.sinar itu masih ad lagi untuk ak.

tiba2 muncul pelangi yang sangat cantik.indah.rse itu indah.ak senyum selebar mungkin.bersyukur.

sejak dari itu, ak pk selagi ad harapan tertanam dalam diri segala jalan menuju sinar pasti diperoleh.

jangan pernah putus berharap dengan doa.hanya DIA sahaja yang berkuasa menentukan segala.

mungkin hari ini ak sayang akan dye sangat2.mana tawu satu hari nanti rse itu hilang.begitu juga dye, mungkin hari ini dye sangat sayang akan ak dan begitu menerima ak seadanya.mana tawu nanti segala berubah.

jika itu berlaku, ak berharap agar ak mampu bersabar menanti pelangi itu lagi.ALLAH itu MAHA PENYAYANG, DIA takkan biarkan hamba-NYA mendung selalu.

blaja untuk menerima hempedu yang pahit itu.kerna yang pahit itu ubat. ;)

Tuesday, August 17, 2010

demi satu ini ak sanggup..

huuu.baru ak sedar npe ak begini.demi satu ini ak sanggup hilang semua itu.gler.sesungguhnya ak gler.cnelah ak ley sampai gitu.hrmm..

sekarang baru ak sedar langkah ini salah.salah sebab ak mengharapkan sesuatu dari perlakuan ak ini.tapi ak tidak akan peroleh kerana kiasanku terlalu halus untuk dimengerti.

namun bagiku tiada yang mustahil.segala bisa jika hati menginginkannya.mungkin da tiba saat ak berhenti untuk terlalu berharap.didik diri dan hati kembali berharap hanya ALLAH dan diri sendiri sahaja.

tapi di saat ak menguatkan diri untuk tidak berharap, harapan itu seolah wujud dan bersinar.payah untuk ak memberhentikan perlakuanku itu.sesungguhnya hidup ini penuh dengan pilihan dan teka-teki.

dah la,malas da nk ckp pasal mende nih.cakap hal laen lak.

ak ske gaya hidup dan jadual baru ak.sangat2 menuntut untuk ak sentiasa sihat dan bermaya.kemudian cergas dan bergerak aktif walaupun mke kelihatan pucat.hahaha..

senanya memang tuh pun ak.jenis mke pucat.tapi ak jarang kelihatan pucat kerana lipice ak.keh3.tapi ptg da malas nk topup lipice tuh, tak kwase den.

ya ALLAH, jatuhkan lah hatiku skali lagi ya ALLAH sebagaimana KAU jatuhkan hatiku pada pore-waters dahulu sehingga ak bley cerita ngan x-citednye walaupun ak sndri tak tawu hujung pangkalnye sangat.

ak pohon sangat mo0d presentation n bercakap ak ad camneh ak mau pergi berdebat dahulu.walaupun tanpa skill da skunk nih.wuaaaaa~ (rndu zaman debat skolah..otak ligat patah-mematahkn..ttbe jeh kn..haish~)

semoga segalanya berpihak padaku..come on e'in!!..yeahhhh.. ;)








Friday, August 13, 2010

kekadang kte perlu akur walaupun hati..

kekadang kte perlu akur walaupun hati tak nak melaluinya.ak selalu ingatkan diri ak agar kuat sentiasa dalam menempuh hidup ini.

sesungguhnya ak cbe bertahan untuk menjadi kuat.ak bukan seorang yang lemah.ayah ibu kate ak seorang yang cekal.susah untuk ak mengalah, tapi ak sering down dek kerana hal2 yang remeh ku rasa.

sekarang, ak rse ak tak patut sangat mengingati dye untuk semua perkara.cukuplah ak ingat kt penciptaku, family dan diriku.tak perlu terlalu ingatkan dye.

walaupun pernah jadik dlu, tapi ak tak pernah serik agaknya.tapi sekarang, ak rasa da tiba mse utuk ak selfish dan tak perlu terlalu nak amek kesa hal dye.pandailah dye nak hidup, ye tak.huhuu~

sudahlah.e'in, satu kan matlamat dan capaikan objektif.kau boleh berdiri sendiri.selama nih pun kau berdiri sendiri.huhuuu~

p/s:payahnya untuk ak dalam kondisi skunk nih.mari kte menyibukkan diri.waktu senggang ak bukan untuk dye lagi.hanya untuk ak dan ak walaupun hati menangis.kuat e'in syg!!..

Wednesday, August 11, 2010

hadoi..npe ttbe mood hilang nih..

hadoi..npe la mood ley ttbe hilang dalam saat genting gni.tesi tol.tak ley fokus da.tak ske nye.geram rse bler dri tak ley nak wat pape ngan proper.

sume jadik cm ntah pape.npe ley hilang mood lak nih ttbe.gram btol la.tensi ak dibuat nye.membazir lagi mlm ak.huish~

cne la ley jadik gni.pnat ak kawal mood arinih,last2 hilang gak.btol2 menduga ak.sabar lah wahai hati.bersabarlah wahai diri.kuat!!..jangan mudah mengalah dan yag paling penting jangan rebah.

kuat e'in!!..kuat!!..kau boleh.yakin dan percaya pada diri.

*mode: sedang bertabah*

Ramadhan, ak mahu kemanisan kali nih denganmu..huuuu~

Tuesday, August 10, 2010

slamat datang RaMadhaN..

alhamdulillah..ak masih diberi kesempatan ntuk bertemu skali lagi dengan ramadhan yag penuh barakah ini.insyaALLAH ak akan berpuasa esok, setelah dua tahun ak kecewa kerana tak dapat menyambut kedatagan ramadhan kerana "cuti umum" dan akhirnya kini ak dapat menyambut kedatagannya.hee..

arinih merupakan hari yang agak meletihkan ntuk ak.tak berhenti bergerak dan kepala pula tak pernah berhenti berfikir itu ini.macam2 jadik arinih.pape pun ak enjoy ntuk arinih walaupun ak keletihan.

ak mohon ujian ramadhan kali ini ak mampu tempuh dan meninggalkan kenangan manis bagi diri ak.semoga ak memperoleh kemanisan ramadhan kali ini.

kuatkanlah dan tabahkanlah diriku ya ALLAh untuk menempuh segala ujian dari-MU ya ALLAH.semoga perjalanan ak,keluargaku,rakan2 ku dan semua dipermudahkan.ameen...

..badan yang lesu akan kembali bertenaga..slamat berehat perutku..ngeee~ (n_n)

Monday, August 2, 2010

ske ini..

ske templete nih.awan den ad aerosol..hahaa..bkn2,aeroplane senanya.yang kenal ak, mungkin akan paham.yang tak bpe kenal mungkin tak kan paham la ko0t.ak sangat ske aeroplane @ airplane.

tak tawu knape.tapi sgt ske, bler dengar bunyi dye, cam ad stu perasaan yang sendiri pun tak reti nak gambarkan dan paham.plik kan.hrmm.

pastuh ak nih ske sgt airport.kalo dlu ad stu mse tuh,perangai sengal ayam lagi.tiap kali kalo p ke negeri org mesti tanya ayah,kt tempat tuh ad airport tak.den kalo ad,mntak ayah bawak.kkdg ayah layankn,tapi kkdang tak gak.but most ayah layan la.manje ko0t ak nih,cian lah laki yang dapat ak.mau nti ak nak berkepit 24 jam.huuuu~

tp pape pun KLIA mmg terbaek la.ak siap ad port feveret ag.hehehe..

dlu time mule masuk UKM,ak ad jmpe sorg yang perangai sme ngan ak.ske sangat ngan aeroplane.pnah dlu dye ajak ak kwa p KLIA sme,tapi ak cam berat hati nak p.bukan peh, tak nak mende laen jadik.biarlah ak sempitkan ruang dari awal, at least nti bler dye da tak tahan nk bernafas dye bla la.heh~ (tapi seyes dalam hati sangat nak pegi..)

dye ske ajak ak,siap offer nak blanja itu ini.tapi ak tak mau, tak nak jerat diri sendiri.biarlah dye nk pk ak blagak keh,sombong keh,hape2 keh.lantak p la.asalkan ak berada di zon selamat.huh~

pape pun zaman tuh sume da berlalu.skunk nih,ak tak perlu da melalui hal2 camgtuh lagi.ak da berada di zon yang agak selamat.dah ad body guard,body guard la sgt kn.bukan nya 24 jam ngan ak pun.tapi dengan kehadiran dye, ak selamat dari ancaman hal2 sebegitu.ngeee~

ntikan bler ak da kawen,dye ak sanggup tak teman dan layan ak eh.berborak sambil nengok kapal terbang naek dan turun.seronoknye moment gtu.wuuu~ (harap sgt dye ak sanggup dan ske nti..ameen..)

p/s:ak ini siapa??..huuu~

Monday, July 19, 2010

maceh ibu..

maceh ibu.maceh sebab tetap support along.maceh sebab sudi dengar cerita2 dan gosip2 semasa saya.walaupun tidak berapa nk semasa.

tak mampu rsenya hendak kendong sendirian.perlukan pandangan dari yang lebih dewasa untuk melangkah.setelah habis sesi luahan rse smbil menahan sebak di dada, ak tersenyum.puas.

perit.walaupun hal itu sudah lame berlalu, tapi parut luka itu belum sembuh.masih saket.tp ak perlu lupakan untuk hadapan ku.

ak tidak boleh trus hidup dengan masa lalu.masa lalu adalah kenangan.cme boleh dikenang.tapi ak tak tawu knape, tiap kali ak terkenang hal itu.ad air jernih akan jatuh, tak pun ak perlu menahan sebak di dada.

ya ALLAH, bantulah hamba-Mu yang kerdil ini.kuatkan diriku ya ALLAH.penuhilah hidupku dengan cahaya kegirangan seperti namaku ya ALLAH.jauhkanlah lara itu ya ALLAH.

ak juga mohon KAU jauhkanlah penyesalan yang sia2 dalam hidupku,sesungguhnya ak ingin menjadi hamba-Mu yang redha dalam segala ketentuan-Mu.

mudahkanlah segala urusanku didunia ini ya ALLAH.ameen..

..ak mencuba lagi, mohon segalanya baek.lindungiku ya ALLAH.. ;)

berikan kebahagiaan kepadaku, ak mohon..dunia dan akhirat.

Friday, July 16, 2010

tak bpe ske cmgtuh..

ak tak bpe ske la cmgtuh, rse cam tak berbaloi jeh.tp ak sendiri pun tak pasti jalan yang bagaimana yang akan tersurat ntuk ak.

tak ske wey "over".kekadang ak pun tak sedar ak "over".tapi most of the time ak rse ak tak la "over" bler bergaul dengan yang bukan muhrim.hrmm..

bese2 sudah.it min try nmpak bese not luar bese ("over").

ak sedaya mengingt dri ak.jika ak berkelakuan "over", silalah tegur ak laju2.takot ak lupe ketika itu.takotnye bler ak berkelakuan begitu.

hadoi..

ak cme harapkan dan mahukan yang terbaek ntuk diri dan hidup ak.jika disuratkan begitu untuk ak,ak harap ak mampu redha dengan sepenuh hati.

ya ALLAH, kuatkanlah diri ku ini, tabahkanlah hatiku ini dalam menempuh segalanya ya ALLAH.bantulah hamba-MU ini.lindungilah ak ya ALLAH.ameen.. ;)

okeh la,ckup da.mau berdutch lady plak..hehehe~


*ak juz amek kesa org yang ad kaitan ngan ak jeh.yg laen nk wt lantak hangpa la.ermmm..*







Thursday, July 15, 2010

lantak kamo0o la dunia!!..

hahaha..

lantak kam0o la dunia.malas da ak.semakin ak dekat,semakin ak makan hati.biar jauh begini trase slamat sedikit.walaupun sebenarnya masih terefek.

o0wh..no!!ne ad terefek,i'm okey la.fine jeh.hehehe..

wey,kate2 dunia buat ak terpk.memikir dan kadang2 ragu dengan diri sendiri.haish.mudah btol digoyahkan ak nih.bukan ak payah keh ntuk digoyah kan.

hrmm..

kalo da ari2 diri dihempap ngan kate2 dunia,cne la tak termakan.terhakis sudah kerikil2 dan benteng2 diri ini.brani sungguh mereka itu.hahaha..

mereka la sgt~

lalalala..

okeh la.pk baek2 dari segala aspek dan sudut.chill k baby!!..ngeee~ ;p

Tuesday, July 13, 2010

pening memikir kan hal itu..

pening kpale ak memikir kan hal itu.percaturan macam mane yang ak harus lakukan untuk hidup ak nih.hidup ak milik ak.ak yang kne control,bukan orang laen.

berdebar, serabut, tension da mula ad dalam dri ini.tiba2 ak jadik kalut, kabur, tak yakin ngan diri sendiri.ak skunk nih sgt perlukan sokongan.ak nak ayah ak.

tapi ak kol ayah senanye nk mntak semangat tapi laen pulak yang ak cakap.mengong.ngan ayah sendiri pun nak sorok2.

boleh keh ak nih??

mampu keh??..

hadoi.tensi bler pk lame2.ak ad 6-7 bulan jeh nak siap kan sume.ak tak ley leka.

okeh e'in!!sila bangun!!..jangan diam jeh, resak cket.ak minat dalam bidang education nih, tapi tak sepenuh hati.jadik ak rse karier ak bukan dalam bidang nih.

bidang laen.jadik ak rse ak da ley agak jalan nye cne da.cme skunk nih ak kne yakin.lakar strategi dan perkemasan gerakan.hati2 dalam caturan itu.

ya ALLAH, tak ada yang laen mampu membantu ak.Hanya pada-MU aku memohon, hanya KAU dan diri yang tidak sempurna ini sahaja yang dapat membantu diri ini.

kuatkan lah ak, tabah kan diri ku.permudahkan segalanya bagi diriku.moga ak sentiasa dapat mengambil yang positif dari setiap musibah yang melanda diri ini.

ak yang pilih,pilihan ak, kehendak ak.jadik, ak yang kene hadapi dan jangan separuh jalan.habis kan dengan baek.

*kwat kan semangat*

Sunday, July 4, 2010

skali lagi ak riang..

adoi!gler da ak.hrmm..

heh..

germany mnang lagi.spt ak jgke 4-0.hehehe..

tapi senanya ak hampe gak, rentak permainan tadi agak mengecewakan la.argentina cam npe ntah.hilang fokus mgkin.

cne pun tak kesa la, germany ak mnang.serius malam nih klose menyerlah gler.den fifa taon nih kLose menyerlah kembali cam time FIFA 2002.

dlu, time FIFA 2006,hadoi..mengecewakan ak.tapi time tuh podolski hebat dan sgt menyerlah.heee..

skunk muller pon da nampak hebat la.pape pun ak tabik smgt berpasukan pasukan germany nih.

..gErMany dlu, kini dan slamenye.. shuker2 jeh.. ;)

Thursday, July 1, 2010

sesungguhnya manusia mmg sering lupe..

sesungguhnya manusia itu memang sering lupe.oleh itu, manusia amat perlukan ingatan stiap waktu.begitu jgak ak.alhamdulillah, hari ini ak dapat lagi sesuatu.

perkara yang ak sudah lupa.kini, ak diingatkan kembali.terima kasih ya ALLAH kerana dorongkan jalan ini untuk ak.

tiap orang itu berbeza gaya dan cara nya. kalo hati pula, sudah pasti tidak akan sme.hrmm..cm yg pepatah cakap, "rambut sama hitam tapi hati laen2".

s0o, ntuk ido0p ngan baek kte yang kne bijak menyesuaikan dri dengan keadaan.pandai lenggok ikut rentak.cam menari, penari yang baek adalah penari yang mampu menari mengikut irama dan rentak muzik.

namun yang demikian, itu tak bermaksud kte perlu lupe pegangan dan prinsip sndri.jangan dek kerana terlalu ingin mengikut rentak, kte lupe prinsip kte.

..hargai dri sndri, kelebihan dan kelemahan dri itu kecantikan manusia itu..

sesungguhnya tiada yang sempurna..
namun..
kesempurnaan dapat dicipta.. ;)

Wednesday, June 30, 2010

m'cuba lagi..

mencuba lagi.untuk ape,sndri tidak pasti.ALLAH MAHA KAYA, benar tilikan ak.naluri ak jarang salah.seronok melihat telatah dan lagak manusia di atas layar dunia ini.terhibur.

tak ingin beritahu yang tersirat, cme ingin berkata sndri tidak pasti sbb ntuk hal ini berlaku.moment ini berlaku terlalu pantas.

sesungguhnya, ak tidak fikir masak2.meluru mengambil keputusan.dan sekarang ak hanya perlu mencorak rentak permainan kembali.kali ini langkah perlu kemas dan jangan cepat melatah.

relaks.try to be cool.hahaha..klaka jeh ak nih.

sekarang, ak ad cter mlayu feveret.yang ak tengok mmg dari dri sndri, tak ad yang rekemen atau yang kate cter nih besh.

bagi ak, dua cter ini besh.sebab ad cket2 kaitan ngan ido0p ak.cket jeh, tak bnyak mne pun.tapi ak rse seronok tgk cter nih.rse cm tak ley nk miss cter nih.

msti kne tngok.adoi.parah nih, dah dapt sndrom drama.aduhai.cne la nti.tak kesa lah cne nti.pandai2 la ak arrange ido0p ak.ak kn da bso. i know wat i'm doing.keh3..

now, i nk ibu ayah realize dat i'm a big gurl.tak yah terlalu risau sgt akan saya nih.rupe jeh innocent tp sy kental.hahaaa..sgt~

senget da ak nih.knape ak ske cbe menafi realiti.ad spe2 nk tlong wat kn decision ntuk ak tak.tuh punn kalo ak nak ikut la.hahaa..mmg dasar kpale batu!!.. =p

huh..

tak peh la.sudeyh2.tak abeh2 nk mengedix mengacau bilau kn otak dri sndri.huish!!..

ido0p tanpa cinta gelap, ido0p tanpa hati mati..

..ak plih hati dari cinta.. tapi sebenarnya keduanya saling berkaitan.cne??..

*spe yg t'bce n-3, sila ksi pndangan atau jawapan.thanx.*

Tuesday, June 29, 2010

bahagia sebentar..

puas dan bahagia sebentar.seronok tengok ayah makan.da lame ak tak masak mende2 gtu.ttbe tadi rndu dan rse teringin nak makan.mende pun ad kt umah tuh kebetulan,den trus go on jeh la.

cmbese lah,ayah akan blek umah untuk lunch.agak berselera nampaknye ayah tuh tadi.den ayah kate sdap la plak.hahaa..

lame da ak tak meriah kan dapur dan tekak2 org kt umah nih.kalo wat pun juz yg goreng2 jeh.tak ad mo0d sgt.hahaa..

pada hal, memasak adalah cara mengubati sunyi dan sdih di hati nih.ak da lupe, mane tak nye hanyut dalam layan prasaan.aduhai.

seronok men masak2.ptg nti,dalam jap2 lagi ak nk buat smthng lagi.sheronok.nak ubati rse di hati ini.walaupun hanya sebentar cuma tapi sekurang2 nya memberi ak kepuasan.

hidup ini kn hanya sebentar cme.perlu hargai dan lakukan smthng yg bley mendatangkan keceriaan dalam dri agar tiada penyesalan di hari muka.

ingat pesan kak teha "stadi leklok".thanx kak c-nior ku.

e'in..npe la ko nih asek melangok kt fb den blog.da tak ad life laen keh ko.ksian ak ngk.kah3.monolog dalam dri.hahaaaa..

tu namenya berada dalam stage pemulihan.ak kan penagih, ttbe bler batu dah jatuh hempap.baru celik cket, cket jeh la tapi.hahaha..

..chill eh yank.. free ur mind..PeaCe, no waR ;)

Monday, June 28, 2010

tak nak da feminisme..

feminisme tak ad dlm Islam.ingat itu e'in.tak nak.tak nak.tak nak.

huhuu..

ak harap hal ini akan sntiasa melekat dlm pale otak ak.ckup la ak ido0p dalam dunia jahil itu dlu.gler!!..

buta dari kebenaran.sekular btol ak nih.trox nye.huhuu..

sgt2 bersyukur didorong dan diberi kesempatan untuk tawu dan celik akan kebenaran.ak dlu sgt bangga dgan pegangan ak,tapi rupa nya sume itu dunia jahiliah.

ya ALLAH,bntu la hamba-Mu ini.tunjukkan lah jalan kebenaran.walaupun hempedu terpaksa ditelan tapi KAU tetap kn lah pendirian dri ini dan dorongkan lah hati ini dengan pegangan yang sebenar2nya.

ak perlukan org yg tak jemu ingt kn ak untuk hidup ngan penuh keberkatan.jika ad yg sudi,sila jadi org ini untuk sy.

..pahit itu ubat.. ;)

Sunday, June 27, 2010

akhirnye ak tewas gak..

kalo mmg da minat,mmg tak ley nk ditahan lame2 sgt.klaka gler menahan dri tak nak amek tawu pasal pasukan feveret.hahaaa..sengal!!

akhirnya ak terpanggil jgak untuk amek tawu bler team feveret kne berentap ngan england yang dikatakan hebat oleh segelintir pihak.namun,jauh di sudut hati amat yakin bahawa team feveret ak akan gedebush dorg abeh2.

aduhai..blagak di situ..keh3..so0ry..i x-cited la..

klose mmg masih menyengat lagi.kali nih muller da menampak kan dri anda.thanx a lot muller untuk 2 gol tuh.

owhh..podolski..i ske u nye skill..keh3..

dah la tuh ein oi...(mulut ku masin.yehaaa~)

thanx player jersey 10, 11 & 13..n sume player germany..yehaaa~

adoi..tewas sudah ak..wuawuawua~

tp tak peh la..skali skala mengong..hehhh~

ape sebenar nya??..

melodi dan bait2 kata lagu shahir sering meniti di bibir ak.knape entah.ak ske lagu nih, atau lagu nih hendak sampaikan sesuatu kt ak.

sendiri tidak ad jawapan untuk itu.pape pun bait2 lirik tuh sangat simple dan cukup rse.mudah untuk difahami.gambaran yang simple.

sangat ske part chorus dye.melodi dye simple dan sedap ntuk didengar.lagi2 part, "..embun pun takkan mampu menyubur sekuntum......".

gambaran yang ak pk sudah cukup jelas.tak perlukan penjelasan yang lebey lagi.dah begitu yang tersurat, terima jeh lah.tak perlu lagi menafikan apa2 lagi.

..tak tawu..mungkin ad something..mungkin jgak tak ad..hrmmm.. dunno!!..

btol keh ati ak yg keras??..

btol keh ati ak keras??..

kalau benar2 keras mengapa air jernih ini tak pernah kering dari pipi ak.ak da berubah, ak tawu spe ak.ak knal dri ak,segala perubahan ak.

dlu,air mata sgt susah untuk wujud dan jatuh.kerana dlu ati ak keras cam batu,sme cam kpale batu ak.degil.

tapi sekarang cme kpale ak jeh yang batu,ati ak tak batu lagi.ak yakin itu,sangat yakin.

dah la, tak ad peh yang patut kau kesalkan.kau lebey tawu dri kau dari orang laen.siapa kau, hati kau dan juga pemikiran kau.

rse dan prasaan ak hanya ALLAH dan ak sahaja yang benar2 tawu.dan hanya ALLAH saja yang mampu menolong ak.

slagi ak ad dan berada dalam zat lingkungan nya insyaALLAH ak akan slamat dan kwat.ak yakin.sabar wahai hati, hadapi segala dengan tenang dan sabar.

ati ak sudah tidak keras seperti dahulu.pape pun, air jernih yang jatuh tak melambangkan lemah.cme melepaskan rse di hati.

create envi bru untuk mo0d bru.lepaskan envi lame.mo0d bru~

Monday, June 21, 2010

cme nk btaw..

ak okeh!!..jangan risau buat yang tawu peh telah terjadi kt dri ak nih.everthing is fine.cket jeh,cme ia perlukan mse untuk pulih.

da dapat ubat bru yang sesuai dengan kondisi badan.da ley epi lek da.e'in akan chat cm dlu lek.tkanan darah pun mahu sudah kmbali normal walaupun msih rndah.

kan saya kata,semuanya akan kembali baek.saya yakin,insyaALLAH.ishy..jap2 ak,jap ag gne saya lak.hahaa..sangat variasi btol.

...........................................................................................

okeh.

skunk nih mende len plak yang ak nak cakap kt cni.tak ad kaitan dengan yang atas.

apa korang akan buat bler korang didapati berada dalam stage kemurungan??..

ermmm..ape ek..

ntuk ak..

mula,ak akan tarik nafas dalam2 sebab cam tak cye jeh ak mengalami mende nih.sangat tak percaya tapi ak kne percaya dan perlu amek langkah.

lepas da ley trime kenyataan cket.mule baca cara2 nak tangani.bak kate pembacaan tuh,ak kne sntiasa positif.den ak kne elak mende yang cdey2 nih.jangan ske beno layan prasaan cdey tuh.

pastu kne buang dan lupakan mende2 yang ley ganggu jiwa ak.blaja untuk berjuang dan tak mudah give up.

ag peh ntah dye kate.tak hingat sangat.(pada hal da mleh nak taep!!..heh~)

sebenarnye,kunci dye adalah positif.bler kte positif bdan kte pun ak akan chat dan okeh.den sgalanya akan okeh.ngeee~

positive,den u'll be fine.. ;)

Tuesday, June 15, 2010

pdihnye..

pedihnye.saket.huhuu.sangat pedih bibir ku ini.ad dua mata ikan.huhuu.seksa rse mau mkn.sgt terseksa.sebab ak ske makan pedas.sgt ske akan pedas.

ditambah ag ngan sesuatu yang buat ati jadik rajuk.dye cm da fed up jeh ngan ak.tak peh la, dye stress gak nye.dye kan dlm probs,bese la tuh.

tak yah nak amek ati sgt eh e'in.sok ko lek umah ubati bibir kau tuh.nti ko tak ad la terseksa sgt nak makan da.ttbe ak lapa,tadi tak bpe mau nak lapa.aduhai.

ak kne tdo laju2 nih.kalo tak nti ag lapa.k la,nak p ciap2 solat n debummm..tdo.hehe~

daa~ nite nit0oo..

Sunday, June 13, 2010

hampir sparuh smgt ak pergi..

sekarang ak dihantui prasaan risau dan resah.masa ak habis terbuang dengan memikirkan hal nih.takut untuk melangkah.takut untuk menghadapi segala kemungkinan.

kini,hampir separuh semangat ak pergi.hilang entah ke mana.hala tuju ak kabur.prinsip ak luntur sedikit demi sedikit."aim" ak hilang.ak tak tawu da ape sebenarnya yang ak nak sangat capai dalam ido0p.

tak bpe ad semangat untuk capai sesuatu.kerana "aim" itu telah hilang.kabur.ido0p tanpa tujuan adalah suatu yang merugikan.kerana ido0p ini hanya sekali.hanya sementara.yang kekal adalah di sana.

ajal maut di tangan ALLAH.itu adalah rahsia Nya.manusia tak tawu bler mse itu akan tiba.tiba saat itu,manusia akan meninggal kan alam bumi ini dan akan menghadapi alam yang laen.

okeh e'in..jangan biar kan diri tenggelam dengan persoalan dan masalah.bangun!!..kau boleh hadapi semua ini.ALLAH takkan uji kau jika kau tak boleh hadapi.ALLAh itu Maha Pengasih.

huh!!..

ak boleh.elakkan kata tak boleh.selalu kata kn BOLEH dalam ape jua masalah.segala masalah ada penyelesaiannya.takkan tak ad.

cari semula matlamat dan pegangan ido0p kau.bina semula prinsip kau.ido0p kau adalah mutlak milik kau.orang laen tak mampu corakkan untuk kau.

ingat lek ape yang kau kate tentang ido0p nih.ido0p nih seronok kalo kte pandai corak kan nya.bak kate kau jgak, ido0p kalo tak ad cabaran bukan ido0p nama nye tuh.

e'in inspirasi e'in.hahaa..gler mencintai diri sendiri.hahaaa..

tapi sekarang inspirasi da bru la.e'in bukan inspirasi e'in lagi.ad yang laen yang menjadi inspirasi e'in.

perkara yang ak hadapi sekarang ini mungkin penghalang untuk ak mencapai cita ak,tapi cne pun bukan suatu yang mustahil untuk ak capai cita ak.cbe buat yang terbaek untuk ido0p.

biar lah cita tak tercapai,tapi matlamat dapat digapai.nikmat ido0p akan terasa ketika itu.apa pun ak kne kwat.jangan biar diri trus jatuh dan tenggelam,akhirnya hanyut ntah ke mana.

..cri semula semangat itu.kan ku seru..hahaaa.. ;)

Monday, June 7, 2010

tak ad mkna sume itu..

tak ad mkne semua itu.setaon jeh lagi ak di sini,segala perancangan mengutip memori hanya tingal kenangan.bak kate orang sandarkan saja pada kenangan.

meniti hari dan sisa di ukm sendirian.tidak ad lagi bertemankan inspirasi.ak harap ak mampu tabah dan masih bisa kembali ke diri ak yang awal2 ketika bru menjejak kaki ke ukm ini.

ak mohon sangat diberi kekuatan untuk tempuh dan buat latihan ilmiah ak dengan baek.ini sume pengorbanan.tak lame mne punn.moga ak berjaya jalani hidup ini dengan baek.insyaALLAH.

23 taon..umor keramat bagi ak kerana penetapan dan jawapan akan terungkai ketika ini.ak akan tunggu lagi seperti sebelum2 ini.

cinta perlukan pengorbanan.pengertian dan paling penting tiada paksaan.ak tak akan memaksa kerana ak tak ske dipaksa.biar rse itu datang,dan jika ia mahu pergi akan ak biarkan ia pergi.kerna cinta tak semestinya memiliki.

..ak cun saja la.. =)

Friday, June 4, 2010

pape jeh la

pape jeh la.dah tak nak da pk.pnat.bukan ad pun jawapan.jap2,ape yang ak pk kn senanya.hahaa..ein da mengong.

tak sabar mau meniti hari itu.hari ape??..banyak sangat ko0t hari yang kau tunggu.adalah,ne ley btaw.rahsia kerajaan nih.keh3.

terasa nak makan kek la.den nk mkn cheese.den nak minum jus tembikai lagi.ske nye ak minum air tembikai skunk nih eh.

nak jalan,nga panaz nih.nti pale ak saket.ak kan tak bpe ley nk tahan panaz.puteri lilin la katekan.
mengade toi.

ak rndu dye la.tapi ak tak ley ganggu dye.nti tak ciap keje dye.cian dye.sabar eh ein.nti bler dye free dye layan ko eh.

npe rse gian nak masak lak nih.adoi.bler duk umah,tak ad la rse gian gni lak.ntah pape jeh la.nak masak.nak masak.nak masak.

ad spe2 nak offer mulut dan perut tak.sila la datang rumah ye,saya nak masak.hahaa..

kalo sedap btaw eh,tak sedap pun kne gak btaw kt saya.saya nak dapat kan lek skill lame tuh.heheh..

wey..ttbe rse nak bli bebear la.lame da tak bli bebear.nak bli bebear.tambah koleksi.jom kte merompak duet ibu ayah.hahaa..

tak nak la bebear.nak bli bju.tak nak la.tak nak pape.nak askem.nak askem.nak askem.wuaaaa~

pnat da.maaf kpd yang membaca entri nih.entri nih hanya suka-suki jeh.tak pape pun senanya.so0ry amek mse kalian.ngeeeh~

=( .....=|....=).....;))

anugerah terindah

persoalan..

perlu kah berasa jijik dengan manusia yang ad HIV positive.pernah tak terfikir ntuk tnya dan amek tawu cne jeh manusia itu bley dapat saket itu.

ini tidak,terus memandang serong dan enteng jeh.den trus tuduh dan menghukum manusia itu.cdey nye.kekadang manusia yang dapat saket itu adalah manusia yang terpaksa menanggung dan merana di atas perbuatan keji orang lain.

tak pasal2 dirinya dipulaukan dan dipandang jijik oleh masyarakat.huish~

ntah la.dalam konteks ak arinih,ak cme nk ckp pasal baby2 yang disahkan mengidap HIV positive.

perlukah kte berasa jijik dengan mereka ini??..

adakah mereka ini tidak layak dilayan dan disayangi seperti kanak2 lain??..

kalo orang dewasa ak tak kesa sgt tapi kalo pasal kanak2 gni.ak tak ley la,wajar keh bersikap sedemikian rupa pada mereka sehingga kan perlu memakai sarung tangan untuk mendukung anak itu.huh!!..

mne ad HIV ley berjangkit melalui sentuhan.haih~

ttbe rse nak join PROSTAR lagi.keh3.terem0 lak pas ngk cter ape ntah tajuk nye.dlu ak nengok ak em0,kali nih ngk lagi em0 lagi.

pape pun,baby yang bru lahir adalah sangat suci.mereka sume ini adalah anugerah yang terindah.

hahaha..cre ckp cm da ad anak jeh.keh3.benci kt mereka2 yang ske buang baby tuh.

..tatot senanye nk jadik ibu,tapi tak sabar.hehh~..

nyesal lak ttbe..

ttbe rse nyesal lak tak rajen menapak kn dri ke canselori tuk bayar hutang.hadoi.kn da tak ley nengok result.sila la anda ido0p dalam keadaan tertanya-tanya.huish~

stress tol.dlu ak nengok lambat gak.tapi time tuh berada di luar daerah.tempat orang,jadik payah mau ngecek.time tuh anta sms tak berbalas.haih~

last2 dlu ak ngk pas 2 keh 3 minggu pas result kwa.hahaa..tapi time tuh tak peh la,sebab berada di luar kawasan.nih,terang2 dalam UKM nih hah.

yang kwa bler ak bukak smpweb ak,nih hah..

"Keputusan anda disekat kerana terdapat yuran yang belum dijelaskan"

lebey kurang gtu la ayat dye.tensi tol ak.nyesal lak ttbe.tapi senanya ak tak ad la xcited sgt nak tawu result ak.sme jeh prasaan cm sem stu 2nd year tuh.

tapi dlu tuh ak nga bercuti.sonok2.mmg la tak pk sgt hal2 duniawi ak kt ukm nih.keh3.

ak harap ak nye result okeh la.huhuu..tatotnye.manyak yang ak tak bpe ley buat arituh.hadoi~

hope ak dan dye ak sme2 okeh.if not,ak dan dye ak perlu kerja lebey keras untuk kejayaan bersama.yeah!!..come on!!

..nampak nye ak ido0p dalam keadaan tertanya2 la nih.tertanya2 la sangat.pape pun ak nk tawu result ak.sob3.. =(

Tuesday, June 1, 2010

bler mase itu tbe..

bler mse itu tbe..
ak pasti bebas dr segala..
belenggu rse lalu..

bkn tiada maaf..
maaf telah lama ku beri..
hanya ingatan yang membelenggu jiwa..

ak juga mahu lari..
keluar dari rse ini..
tapi mse itu belum tbe..

ak cbe membuang..
melupuskan segala rse itu..
tapi rse itu masih bersisa..

sisa masih ad..
tatkala ad yang m'dorong ke arah itu..
terkenang..

bukan kenang kosong..
rse itu terbit semula..
air jernih jatuh lagi..

tak ak sangka saket ini parah..
masih berbekas di hati..
bkn tidak bisa dirawat..

ia bisa dirawat..
cme..
mse belum tbe..

ak masih dalam rawatan..
memulihkan segala..
pahit itu ubat kata orang..

mungkin ini adalah ubat..
ubat kehidupan..
jadikan ak lebih tabah..

maaf kn ak untuk yg berkenaan,bukan tiada kemaafan.cme sisa rse itu masih ad lagi..

Thursday, May 27, 2010

ak mau sendiri..

sejak semalam ak rse pengen sendirian.asek ingin menyendiri.ntah mana silapnya percaturan ak kali ini.sendiri bingung.hanya keluhan saja yang terhasil.

dalam pada tuh kn tiba2 macam2 soalan datang menerjah masuk ke ruang fikiran ak.mula da merepek.hadoi~

jap ag nk p amek tman gado ak kt mLake.ak harap dengan adanya dye nih ley buat ido0p ak huru-hara cket.bru menarek wey.hahahaa..

mengong da gak nye ak nih.ntah la.rse cm nak bawa dri nih jauh2 jeh.ad la plak orang kesa ein oi.buat pnat jeh ko wat gtu.tak ad yang amek kesa pun.hahahaha..

mula da.mula da nk wat perangai.seronok btoi ye ko nih travel dan memulakan yang baru.cbe lah dewasa cket.matang cket.jangan perangai cm kanak2 tadika jeh.had0i bdak ein nih!!..

tak nak da pk hal2 orang laen,hal2 remeh-temeh.sesak otak ak nih.kerut sejuta dahi ak pk,rse mau pecah pk itu ini.complicated tol la ak nih.haih~

okeh la,ckup lah nih buat mse ini.mau muhasabah dri dan re-kol lek mende yg ak da buat sepanjang ak bernafas.ak mahu blaja melupakan yang tak indah,melepas segala prasaan saket dan pasrah dengan btol2 pasrah.

..biar la orang buat kte,jangan kte yg busuk buat orang..ingat arwah atuk,contohi mereka.. =)

Monday, May 24, 2010

arinih kpale bebas dr kesaketan..

ak ske arinih sebab kpale ak bebas dari kesaketan.tak perlu telan ag pil2 dadah itu untuk legakan pale nih.

cme..

cme..

cme..

pale ak nih nga sarat ngan pelbagai mende.ntah pape ak nih.motip la sangat.ak mahu tunggu dan tunggu.tapi bisa kah ak tunggu.bisa2, ak akan tunggu.

tunggu ape yg ak percaya.tunggu segala kemungkinan.percaya pada apa hati ini kata.percaya dan percaya.

untuk sekarang ak blaja lagi menanti dan menanti lagi.yakin dan percaya pada hati ini.pasti kebahagian milik diri ini.amin.

mungkin sekarang blo0m tiba mse ag.hari itu blo0m tiba buat ak.ak akan trus menanti.blaja untuk sabar, yakin ngan diri sendiri seperti apa yang ak lakukan sebelum ini.

dalam mse yang sama juga ak perlu buang dan kikis dari mengenang segala yang tidak indah.e'in,stop k bdak bso!!

macam2 kesa ido0p orang..

selama hampir 20 tahun 7 bulan ak bernafas kat muka bumi ini, pelbagai kesa ido0p telah ak lihat.ad yang baek dan menarik, tak kurang juga yang burok dan menyedihkan.makin menginjak usia dan dewasa, soal hati dan perasaan sering menjadi isu utama.termasuk lah diri ak ini.

makin dewasa, makin sensitif plak ak ngan isu2 gini.walhal ad jeh lagi perkara yang lagi penting dan sgt menuntut ak untuk menyempurnakan nya.tapi ak dan kebanyakan yang laen memilih soal hati dan perasaan dahulu.

mengapa ye?? untuk ak dan dri ak sendiri ak merasa kan ini penting kerana segala yang ak buat selalu mula dari hati.hati adalah amat penting bagi diri ak.tanpa hati manusia itu mati.kerana ido0p tanpa jiwa seperti laut tanpa ombak.

orang kate baguih la kalo tak ad ombak, kelihatan tenang.tapi sedar kah bahawa ombak yang menyempurnakan lautan.menyebabkan lautan itu indah.dan kerana ombak juga kte dapat mengenali pelbagai spesies yang mungkin payah untuk diterokai di dalam sana.

kerana ombak juga teknologi akustik makin maju ke hadapan, mencari penyelesaian segalanya untuk sampai ke dasar.bukan kah indah ombak itu.

bler berkait dengan soal ati dan perasaan, segala jadik emosional.emosi seh.tapi itu adalah normal.

tatkala dalam usia sebegini, kebanyakan akan mula merasa kan mahu kan pendamping setia.mendengar segala keluh kesah hati ini, memujuk tatkala kebuntuan,menyokong diri ini dari pelbagai sudut dan yang paling penting tetap menyayangi diri ini walau buruk sekalipun diri ini.dye tetap mahu menerima kerana KESEMPURNAAN itu hadir bler adnya KAU dan AKU.

tapi jangan pula terlalu cinta dan sayang.nanti sendiri yang payah.ak risau ngan diri sendiri senanya kerana ak telah terlanjur mencintai nya terlalu banyak.jika terjadi sesuatu ak ley bayang betapa saket nye ak nanti.mampu kah ak bangun lagi ketika itu??

sedangkan pernah dahulu sesuatu terjadi antara kami, aku payah nak ubati.apa ntah lagi perkara sebegini.cne pun cter ini akan jadik,ak harap ak tabah hadapi segala.ak harap ak ley lagi jadik inspirasi ramai.mampu lagi membuat dunia ini tersenyum girang melihat ak.

kerana ak mahu sentiasa positif.positif dari pelbagai sudut.

*tersenyum hambar*

biar lah orang tak menghargai kte,asalkan kte menghargai setiap apa yang kte peroleh.kerana ia melambangkan betapa kte mencintai ido0p kte dan dri kte sendiri..

Sunday, May 23, 2010

..terkenang..

bler terkenang itu
saket
nyesal
akhirnya benci

bler terkenang lagi
cdey
pilu
akhirnya nanges

bler terkenang lagi
geram
marah
akhirnya dendam

namun..

itu lah hakikat hidup
takkan selalu indah
blaja memaaf kan dan melupakan

itulah hidup..

Wednesday, May 19, 2010

tipu

tipu
tipu dri sndri
menidak kan perasaan sndri

sudahnya padah sndri
sndri merana
terseksa segala

ntuk apa bermuka begini
kelihatan okeh
sedangkan berkocak di dalam

menghiris sembilu di hati sndri
kejam itu

tipu lagi
tipu
dan
tipu

dusta mengundang sengketa..


paham??..

ein tak paham..
tak nak paham..
tak kn paham..

sebab ein degil
keras hati
sume tuh dye

tpu kalo kate ein memahami
ein tuh tak pnah paham pape
dye blur jeh

dye nak tp dye tak nak btaw pape
dye nak orang paham sndri
sbb kali nih dye nak orang tawu tanpa dye bicara

kerana ein terlalu banyak bicara
terlalu banyak berkata
tuh yang buat dye jadik gni

rindu cara lama itu..

setia..


lihat pepasir di pantai
setia menanti desiran ombak

tapi..
bisakah manusia setia begitu
setia sejujurnya

menanti
dengan kesabaran sebegitu

walau saket
dipukul ombak
tetap masih setia

bisakah manusia sebegitu..
...






nyaman..

pagi ini nyaman..
tenang..
yg kedengaran bunyi mesin..
serta kicauan burung yg menambah cria pagi..

ak sndri pagi ini..
teman ku masih dalam melayan kantok nya..
tapi ak..
tidak dapat menikmati itu..

ak tidak bisa..
mgkin kerana terlalu banyak persolan..
persoalan yang ak ingin rungkaikan..
cme tak tawu hujung pangkalnya..

payah nye..

hati selalu memberontak mahu kn jawapan..
namun..
sesungguhnya perancangan ALLAH itu adalah rahsia..

...ak mahu merungkaikannya..